wtorek, 11 czerwca 2013

Tak się dziwnie złożyło, że mam w domu zapas płatków kukurydzianych. Nie pytajcie mnie dlaczego. Zdradzę tylko, że wszystkiemu jest "winna"  moja Mama. Jako, że płatki z mlekiem lubi tylko Młody, muszę wynajdywać inne kanały ich przerobu.

Zupełnym przypadkiem wpadłam na przepis na placki z płatków kukurydzianych. Autorką jest . Pozmieniałam nieco dodatki - korzystając z tego co miałam w lodówce, a co pozostało po ostatnim maratonie pieczenia pizzy (testowałam nowy kamień pochwalę się ).

Placki na ostro z płatków corn flakes

SKŁADNIKI:

  • 3 szklanki płatków kukurydzianych
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • ok. 20 dag salami o wyrazistym, pikantnym smaku, 
  • ok. 15 dag pieczarek, drobno posiekanych
  • 1/2 pęczka (ale dużego) dymki razem ze szczypiorem
  • 3 jajka
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 

Płatki wsypujemy do sporej miski. Z mąki, wody i jajek przygotowujemy jednolitą masę, dodajemy ją do płatków i mieszamy, mieszamy, mieszamy... :) Dodajemy również drobno posiekane salami, pieczarki i dymkę. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.

Odstawiamy na pół godziny.

Rozgrzewamy na patelni olej. Kładziemy (ja robiłam to po prostu przy pomocy łyżki) niewielkie placuszki. Smażymy z obu stron na złoty kolor.

Zjadamy je raczej na ciepło, choć na zimno też ujdą :D
Możemy podawać je z sosami, lub z keczupem, jednak gdy salami dodana do placków jest pikantna, sos nie jest niezbędny :)

Placki na ostro z płatków corn flakes


4 komentarze:

  1. Ale pomysłowo!
    Kiedyś na pewno skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja tez musze kiedys sprobowac

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja tez musze kiedys sprobowac

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewelacja, bardzo dziękuję za przepis. Zrobiłem dzisiaj, a ponieważ nie miałem pod ręką pozostałych składników, dodałem tylko cebulkę, ale i tak wszystkim smakowało. Po plackach zostało tylko miłe wspomnienie...

    OdpowiedzUsuń

Komentarze mające na celu reklamę innych blogów nie będą akceptowane.