wtorek, 18 czerwca 2013

Zupa z botwinki

Co tu dużo mówić- klasyka  wiosennych zup. Kolorowa, aromatyczna, koniecznie posypana solidną porcją zieleniny. Z jajem, lub bez.. jaj :) Botwinka.


Botwinka-zupa z młodych buraczków

SKŁADNIKI:

  •  1/2 kg mięsa drobiowego (może być porcja rosołowa, udka itd)
  • spory pęczek botwiny
  • 2-3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 nieduża cebula
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 pęczek świeżego koperku
  • 6 ziemniaków
  • listek laurowy
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 100 ml słodkiej śmietany
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól

SPOSÓB PRZYGOTOWANA:

Mięso myjemy, zalewamy zimną wodą.  Zagotowujemy. Zbieramy pojawiające się szumowiny. Dodajemy do wywaru listek laurowy, pieprz, ziele angielskie oraz obrane, ale nie pokrojone warzywa - marchewkę, pietruszkę, selera i opaloną nad gazem cebulę. Solimy. Gotujemy na średnim ogniu, do miękkości mięsa i warzyw.

Wyjmujemy mięso i warzywa z zupy. Dodajemy zaś drobno pokrojone buraczki wraz z listkami, pokrojone w kostkę ziemniaki i startą na tarce marchewkę. Gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu, aż do miękkości ziemniaków. Wówczas możemy dodać sok z cytryny (aby zupa zachowała kolor).

Na koniec mieszamy mąkę ze śmietaną. Hartujemy ją gorącą zupą.Wlewamy do garnka. Podgrzewamy chwilkę, nie doprowadzając zupy do wrzenia. Dosalamy jeśli zachodzi taka potrzeba.

Podajemy zupę posypaną szczodrze posiekanym koperkiem i natką pietruszki. Można dodać też połówki jajka ugotowanego na twardo.

Botwinka - zupa z młodych buraczków

1 komentarz:

  1. No i tak : przepis jest, motywacja jest : jutro działamy i jak zwykle dziękujemy za porcję smacznych doznań :)

    OdpowiedzUsuń

Komentarze mające na celu reklamę innych blogów nie będą akceptowane.