piątek, 12 października 2012

Przepis na tę sałatkę z kapusty  (oraz jej próbkę :) ) dostałam od kumpeli, która wie co dobre :D. Tym razem też trafiła w nasz gust. I ja i mąż uwielbiamy wszystko, co czosnkowe, a ta kapustka ma fajny wyraźny posmak czosnku. Zawiera minimalną ilość składników, co się sprawdza, gdy z warzyw do "przezimowania" została nam już tylko kapusta- nie musimy inwestować w inne. No, poza marchewką i cebulą.




SKŁADNIKI:

  • 3 kg. białej kapusty
  • 6 sporych marchewek
  • 5 dużych cebul
NA ZALEWĘ:
  • 1 szklanka wody
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanka octu
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 czubate łyżki soli
  • główka czosnku (nie mam nic do Chińczyków, ale lepiej, żeby nie był to czosnek chiński)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Kapustę szatkujemy (moja wygląda jak porąbana siekierą, wiem - Wy zróbcie to staranniej :) Obrane marchewki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w półtalarki. Czosnek obieramy, a jeśli ząbki są duże - polecam pokroić je w słupki.

Do dużego garnka wrzucamy wszystkie składniki zalewy i czosnek. Zagotowujemy. Do gorącej zalewy wkładamy warzywa. Mieszamy. Podgrzewamy do chwili, gdy sałatka zrobi się gorąca. Nie gotujemy jej-dzięki temu będzie chrupiąca. Pakujemy do wyparzonych wcześniej słoików, zakręcamy i pasteryzujemy około 20 minut.

Czosnkowa sałatka z kapusty, marchewki i cebuli do słoików

9 komentarzy:

  1. My z mężem też lubimy czosnek, wiec ta kapucha brzmi ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam do nas - będziemy zionąć jego aromatem we czwórkę :P

      Usuń
  2. super przepis. muszę zrobić na zimę. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. zuza...salatka pycha!robilam...dziekuje za przepis

    OdpowiedzUsuń
  4. czosnek tez wkladamy do sloikow razem z kapusta

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam na moniona zimę naprawde jest swietna polecem😊

    OdpowiedzUsuń
  6. Moim zdaniem za dużo octu.

    OdpowiedzUsuń

Komentarze mające na celu reklamę innych blogów nie będą akceptowane.