czwartek, 4 kwietnia 2013

Ludzie dzielą się na tych, którzy uwielbiają chrupiącą przypieczoną skórkę kurczaka i tych, którzy oskalpują biednego ptaka z najmniejszego jej kawałeczka, bo jest dla nich niejadalna :)

Ja należę do tej pierwszej grupy i dlatego też ucieszyłam się niezmiernie, gdy w święta Mama podała wynalazek w postaci mielonych zawiniętych w przypieczone kurczakowe skórki. Przepyszne!

Skąd wziąć skórki? Mama kupiła je na wagę, w sklepie. Ja jednak przyznam, nigdzie nie widziałam w moim mieście takiego produktu. Być może za mało się rozglądałam, ale na pewno to nadrobię. Póki co będę zbierała i mroziła skórki - choćby z udek, które czasem kupuję na wywar. Super będą się nadawały też te z korpusu.


Skórki drobiowe nadziewane mięsem

SKŁADNIKI:

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego,
  • około 18-20 skórek drobiowych,
  • 2 jajka,
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2-3 łyżki bułki tartej,
  • papryka słodka, 
  • majeranek,
  • opcjonalnie - tymianek, lubczyk, suszona natka pietruszki ( po prostu suszone zioła, które najbardziej lubicie)
  • szczypta chilli
  • sól i pieprz czarny
  • oliwa

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:


Każdą skórkę musimy oczyścić przy pomocy noża - z wszelkich niedoskonałości, błonek, a także resztek tłuszczu. Oczywiście uważąjąc, by skórek nie podziurawić. Oprószamy je solą, pieprzem, papryką. Odstawiamy do lodówki.

Przygotowujemy farsz. Ma być on taki jak na kotlety mielone. Cebule obieramy, kroimy w drobną kostkę. Przesmażamy. Dodajemy do mięsa. Dodajemy też jajka, tartą bułkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Wyrabiamy dłonią.

Skórki układamy na płasko. Z mięsa formujemy podłużne kotleciki  (takie "wałeczki"). Kładziemy jeden kotlecik na jedną skórkę i zawijamy go podobnie jak krokieta. Tak przygotowane roladki układamy w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym oliwą. Dość ciasno, jedną przy drugiej. Wierzch roladek smarujemy niewielką ilością oliwy, posypujemy słodką papryką i odrobinką chilli.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45-50 minut, od czasu do czasu podlewając roladki sosem, który wytworzy się podczas pieczenia.  Gotowe roladki powinny być ładnie zarumienione - skórki powinny być chrupiące.

Świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.



Skórki drobiowe nadziewane mięsem





7 komentarzy:

  1. Fajowe :) cholera a ja dziś skórkami które mi zostały z kurczaka tandoori, nakarmiłem moje koty :( PZDR

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy pomysł :) Ja też należę do frakcji uwielbiających skórki. Nigdy nie widziałam u siebie samych skórek w sprzedaży. Muszę się rozejrzeć.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, pierwszy raz widzę :)
    Nigdy nie widziałam, aby mozna bylo kupic na wagę takie cuda;)
    pozdr
    P.

    OdpowiedzUsuń
  4. oj, ja bym nie zjadła, bo ja właśnie z tych, którzy skórek nie tykają. Jednak muszę przynać, że jest to ciekawy pomysł

    OdpowiedzUsuń
  5. wystarczy skrzydełka wyluzowac i nadziac

    OdpowiedzUsuń
  6. a tu mozna zobaczyc jak sie luzuje skrzydełka z tym ze ja obcinam lotki http://www.youtube.com/watch?v=7S9z9oamWAs

    OdpowiedzUsuń

Komentarze mające na celu reklamę innych blogów nie będą akceptowane.