Zupa z cyklu: "obiecałam sobie jeść więcej zup to dotrzymuję słowa". Z mięsną wkładką, coby moi faceci nie płakali, że zupa to nie obiad :). Koło prawdziwej serowej zupy pewnie nawet nie stała, bo jest na samych serkach topionych - niemniej wyszła całkiem niezła.
Polecam szczególnie tym, którzy uważają, że gotowanie zupy zajmuje dużo czasu. Nie zajmuje - zwłaszcza jeśli macie np. zamrożony bulion ( bardzo polecam!) lub jesteście zdania, że kostki rosołowe nadają się do spożycia.
Serki wrzucamy do blendera i miksujemy je z odrobiną wody. Dodajemy do bulionu i mieszamy . Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Gotujemy jeszcze pięć minut i gotowe.
Pora na pulpety:
Mięso mielone łączymy na gładką masę z jajkiem, odciśniętą bułką, drobno posiekaną cebulką i przyprawami. Lepimy z niej niewielkie kuleczki, które wrzucamy na gotującą się zupę. Gotujemy około kwadransa.
Zupę podajemy z pulpetami, posypaną posiekaną natką pietruszki i grzankami, na które przepis znajdziecie TU.
Polecam szczególnie tym, którzy uważają, że gotowanie zupy zajmuje dużo czasu. Nie zajmuje - zwłaszcza jeśli macie np. zamrożony bulion ( bardzo polecam!) lub jesteście zdania, że kostki rosołowe nadają się do spożycia.
SKŁADNIKI NA ZUPĘ:
- 1,5 litra bulionu drobiowego
- 5 serków topionych po 100 g każdy
- oliwa
- 3 ząbki czosnku
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz czarny
- siekana natka pietruszki
SKŁADNIKI NA PULPETY:
- 250 g mięsa mielonego
- 1 czerstwa kajzerka namoczona w mleku i odciśnięta
- posiekana nieduża cebula
- 1 jajko
- sól
- pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Szklimy na oliwie cebulkę razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.Dodajemy do tego bulion. Zagotowujemy.Serki wrzucamy do blendera i miksujemy je z odrobiną wody. Dodajemy do bulionu i mieszamy . Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Gotujemy jeszcze pięć minut i gotowe.
Pora na pulpety:
Mięso mielone łączymy na gładką masę z jajkiem, odciśniętą bułką, drobno posiekaną cebulką i przyprawami. Lepimy z niej niewielkie kuleczki, które wrzucamy na gotującą się zupę. Gotujemy około kwadransa.
Zupę podajemy z pulpetami, posypaną posiekaną natką pietruszki i grzankami, na które przepis znajdziecie TU.
Muszę zrobić - na pewno będzie pyszne.A Ja robię rosół z kulkami mięsa takimi malutkimi też niezłe :)
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie, muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie. Pozdrawiam : )
OdpowiedzUsuńFajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuń