sobota, 10 listopada 2012

Zupa serowa z mięsem (pulpetami)

Zupa z cyklu: "obiecałam sobie jeść więcej zup to dotrzymuję słowa".  Z mięsną wkładką, coby moi faceci nie płakali, że zupa to  nie obiad :). Koło prawdziwej serowej zupy pewnie nawet nie stała, bo jest na samych serkach topionych - niemniej wyszła całkiem niezła.

Polecam szczególnie tym, którzy uważają, że gotowanie zupy zajmuje dużo czasu. Nie zajmuje - zwłaszcza jeśli macie np. zamrożony bulion ( bardzo polecam!) lub jesteście zdania, że kostki rosołowe nadają się do spożycia.

Szybka zupa z serków topionych z pulpecikami



SKŁADNIKI NA ZUPĘ:

  • 1,5 litra bulionu drobiowego
  • 5 serków topionych po 100 g każdy
  • oliwa
  • 3 ząbki czosnku
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz czarny
  • siekana natka pietruszki

SKŁADNIKI NA PULPETY:

  • 250 g mięsa mielonego
  • 1 czerstwa kajzerka namoczona w mleku i odciśnięta
  • posiekana nieduża cebula
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Szklimy na oliwie cebulkę razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.Dodajemy do tego bulion. Zagotowujemy.
Serki wrzucamy do blendera i miksujemy je z odrobiną wody. Dodajemy do bulionu i mieszamy . Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Gotujemy jeszcze pięć minut i  gotowe.

Pora na pulpety:
Mięso mielone łączymy na gładką masę z jajkiem, odciśniętą bułką, drobno posiekaną cebulką i przyprawami. Lepimy z niej niewielkie kuleczki, które wrzucamy na gotującą się zupę. Gotujemy około kwadransa.


Zupę podajemy z pulpetami, posypaną posiekaną natką pietruszki i grzankami, na które przepis znajdziecie TU.

3 komentarze:

  1. Muszę zrobić - na pewno będzie pyszne.A Ja robię rosół z kulkami mięsa takimi malutkimi też niezłe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda smakowicie, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Komentarze mające na celu reklamę innych blogów nie będą akceptowane.