sobota, 10 listopada 2012

Szybki i aromatyczny dodatek do zupy. U mnie pojawiły się w towarzystwie zupy serowej z poprzedniego posta. I jednego nie mogę im ująć - stanowiły idealny duet!

Grzanki z czosnkiem, ziołami prowansalskimi i oregano



SKŁADNIKI:

  • 1 bagietka lub 3 zwykłe pszenne bułeczki
  • ok. 1/2 kostki masła
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki siekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Włączamy piekarnik na 200 stopni-niech się powoli nagrzewa.

Pieczywo kroimy na kromeczki grubości około 1 cm.
Masło ucieramy z solą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, natką pietruszki  i ziołami. Smarujemy nim każdą kromeczkę bułki z jednej strony. Pieczemy rozłożone na papierze do pieczenia, w temperaturze 200 stopni aż do zrumienienia. Podajemy natychmiast!

Grzanki z czosnkiem, ziołami prowansalskimi i oregano

8 komentarzy:

  1. w lato często robi się je do grilla, smakuja wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A u mnie jakoś nie ma grzankowego zwyczaju grillowego. Trzeba to zmienić. Za te kilka miesięcy... :D

      Usuń
  2. Lubię takie, dobrze, że nie jadam za często. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My też właśnie niezbyt często :) Ale jak juz mnie na te zupki naszło to i motyw grzanek pojawił sie horyzoncie ze zdwojoną siłą :)

      Usuń
  3. Wspaniale wyglądają, bardzo lubimy zajadać sie takimi :)

    OdpowiedzUsuń
  4. najlepsze grzanki pod słońcem na każda okazję...

    OdpowiedzUsuń

Komentarze mające na celu reklamę innych blogów nie będą akceptowane.