Rydze to jedne z nielicznych grzybów, które lubię. I muszę Wam powiedzieć, że jestem pod tym względem szczęściarą. Mam bowiem dostawcę rydzów, który z chęcią mi je prezentuje w ilościach wręcz spektakularnych. Mój Tata :)
To dzięki niemu stałam się szczęśliwą posiadaczką zamrażalnika wypełnionego po brzegi mrożonymi rydzami. Mogę więc, nie ruszając się z domu, pozwolić sobie na śniadanko pachnące lasem. :)
Sama sobie zazdroszczę.
Cebulę kroimy w piórka.Rydze ( jeśli mamy świeże) myjemy i kroimy w paski . Mrożone po prostu
wrzucamy na rozgrzaną patelnię, na której rozgrzaliśmy odrobinę masła, razem z cebulką i dusimy na niewielkim ogniu. Niezbyt długo. Doprawiamy solą i pieprzem.
Jajka bełtamy w miseczce, wlewamy na usmażone grzyby i zeszklona cebulę. Smażymy jeszcze chwilę. Długość smażenia zależy od tego, jak bardzo lubimy mieć ścięte jajka.
Podajemy jajecznicę posypaną posiekanym szczypiorkiem, ze świeżym pieczywem posmarowanym masłem.
Banalnie proste i niewiarygodnie pyszne :)
To dzięki niemu stałam się szczęśliwą posiadaczką zamrażalnika wypełnionego po brzegi mrożonymi rydzami. Mogę więc, nie ruszając się z domu, pozwolić sobie na śniadanko pachnące lasem. :)
Sama sobie zazdroszczę.
SKŁADNIKI (na jedną osobę):
- 2 jajka
- 2-3 rydze świeże, lub ok 10-15 dag mrożonych
- 1 cebula
- 1/2 pęczka szczypiorku
- sól
- pieprz czarny świeżo zmielony
- masło
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Cebulę kroimy w piórka.Rydze ( jeśli mamy świeże) myjemy i kroimy w paski . Mrożone po prostu
wrzucamy na rozgrzaną patelnię, na której rozgrzaliśmy odrobinę masła, razem z cebulką i dusimy na niewielkim ogniu. Niezbyt długo. Doprawiamy solą i pieprzem.
Jajka bełtamy w miseczce, wlewamy na usmażone grzyby i zeszklona cebulę. Smażymy jeszcze chwilę. Długość smażenia zależy od tego, jak bardzo lubimy mieć ścięte jajka.
Podajemy jajecznicę posypaną posiekanym szczypiorkiem, ze świeżym pieczywem posmarowanym masłem.
Banalnie proste i niewiarygodnie pyszne :)
Ja jajecznicę lubię w najprostszym wydaniu - na masełku. Tu dla mnie więcej dodatków niż jajka.;)
OdpowiedzUsuńHaha, przyznam szczerze, że zastanawiałam się, czy nie nazwać "dania" rydzami z jajkiem i cebulką :D
UsuńNie ma to jak rydzyk :P
OdpowiedzUsuńI Ojciec :D
UsuńTo musi być pyszna jajecznica!!! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń