poniedziałek, 11 marca 2013

Klops z jajkiem pieczony w chlebie

Klops z jajkiem zapewne w domach wielu z Was pojawia się na Wielkanocnym stole. Jeśli jednak chcielibyście podać go w tym roku w nieco odświeżonej wersji - polecam Wam upiec go w chlebie.

Chleb faszerowany mięsem mielonym i jajkami



SKŁADNIKI:

  • 80 dag mieszanego mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego)
  • 6 jajek przepiórczych lub 3 jaja kurze
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 1 bochenek chleba (najładniej wygląda okrągły, choć podłużny też możecie wykorzystać)
    sól i pieprz do smaku
  • majeranek suszony
  • odrobina gałki muszkatołowej
  • kilka liści białej kapusty

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Jaja gotujemy na twardo. Kiedy ostygną, obieramy ze skorupek.
Od chleba odcinamy  "piętkę", po czym wydrążamy miąższ z chleba, pozostawiając skórkę o grubości około 1 cm. Około 10 dag miąższu z chleba moczymy w gorącej wodzie. Po chwili dokładnie  odciskamy z wody. Cebulę obieramy i kroimy drobniutko.

Mięso mielone przekładamy do sporej miski. Dodajemy do niego odciśnięty miąższ z chleba, posiekaną cebulę, 2 surowe jaja oraz czosnek i przyprawy. Mieszamy rękami, aby uzyskać jednolitą masę.

Tak powstałym farszem napełniamy bochenek, gdzieniegdzie wkładając tez ugotowane jaja. Ważne, aby starannie dociskać farsz, aby nigdzie nie było wolnych przestrzeni.
Nafaszerowany chleb skrapiamy dość obficie wodą, po czym owijamy starannie w liście kapusty. Pieczemy w piekarniku nagrzanym  do 180 stopni około 60 minut.

Wyjmujemy klops z piekarnika, zdejmujemy liście kapusty i studzimy. Warto przestudzony włożyć na trochę do lodówki - będzie się łatwiej kroił. Podajemy pokrojony na dość grube plastry - z sosami.

Chleb faszerowany mięsem mielonym i jajami

25 komentarzy:

  1. I wreszcie nie trzeba będzie robić kanapek, wystarczy tylko ukroić chleb:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale super! z chęcią bym zjadła takie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale super pomysl!

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewelacyjne połąćzenie, z pewnością kiedyś wypróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Rewelacyjne połączenie, z pewnością kiedyś wypróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Rewelacyjny pomysł !!! Chyba się skuszę i podam na Wielkanoc :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Hej ;) Powiedz mi - czy do gotowania używasz zwykłej kranówy czy wody z dzbanka?

    OdpowiedzUsuń
  8. Kurcze, ale mnie zaskoczyłaś. Rewelacja.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale fajne! Może zrobię na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszności na tym blogu. Skorzystam na pewno z niejednego przepisu, bo na sam widok, aż ślinka cieknie :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Jestem zachwycona...a moja rodzinka będzie zachwycona jak zrobię na święta!

    OdpowiedzUsuń
  12. cudowny przepis! jestem zaskoczona, jak w prosty sposób można urozmaicić danie, które nie jest zbyt oryginalne. brawo! :)
    p.s. będę tu do Ciebie zaglądać częściej!

    OdpowiedzUsuń
  13. Witaj! Bardzo fajny pomysł. Mam zamiar zrobić Twojego klopsa jutro i mam pytanie... Piekłas w rękawie, naczyniu zaroodpornym czy w blaszce bez przykrycia? Dziękuję za odpowiedz i życzę smacznych i wesołych Świąt! Magda
    PS. Zapraszam też do siebie: www.smallthings.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piekłam w blaszce - bez przykrycia, ale chleb obłożyłam bardzo starannie liśćmi kapusty.
      Próbowałam piec też w folii aluminiowej, ale chleb wysychał, więc nie polecam. Kapucha rulez :)

      Usuń
  14. Czy mięso mielone po upieczeniu nie odstaje od chleba? Mięso mielone po obróbce cieplnej się kurczy.

    OdpowiedzUsuń
  15. Wyprobowany. A prezentuje sie tak: http://jajem.blogspot.com/2013/03/klops-z-jajkiem-pieczony-w-chlebie.html
    Zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wyprobowany. Zapraszam do siebie. Czy wyszedl rownie dobrze? :)
    Pozdrawiam,
    M.

    OdpowiedzUsuń

Komentarze mające na celu reklamę innych blogów nie będą akceptowane.