SKŁADNIKI:
- 80 dag mieszanego mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego)
- 6 jajek przepiórczych lub 3 jaja kurze
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 1 bochenek chleba (najładniej wygląda okrągły, choć podłużny też możecie wykorzystać)
sól i pieprz do smaku - majeranek suszony
- odrobina gałki muszkatołowej
- kilka liści białej kapusty
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Jaja gotujemy na twardo. Kiedy ostygną, obieramy ze skorupek.Od chleba odcinamy "piętkę", po czym wydrążamy miąższ z chleba, pozostawiając skórkę o grubości około 1 cm. Około 10 dag miąższu z chleba moczymy w gorącej wodzie. Po chwili dokładnie odciskamy z wody. Cebulę obieramy i kroimy drobniutko.
Mięso mielone przekładamy do sporej miski. Dodajemy do niego odciśnięty miąższ z chleba, posiekaną cebulę, 2 surowe jaja oraz czosnek i przyprawy. Mieszamy rękami, aby uzyskać jednolitą masę.
Tak powstałym farszem napełniamy bochenek, gdzieniegdzie wkładając tez ugotowane jaja. Ważne, aby starannie dociskać farsz, aby nigdzie nie było wolnych przestrzeni.
Nafaszerowany chleb skrapiamy dość obficie wodą, po czym owijamy starannie w liście kapusty. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 60 minut.
Wyjmujemy klops z piekarnika, zdejmujemy liście kapusty i studzimy. Warto przestudzony włożyć na trochę do lodówki - będzie się łatwiej kroił. Podajemy pokrojony na dość grube plastry - z sosami.
I wreszcie nie trzeba będzie robić kanapek, wystarczy tylko ukroić chleb:)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł
OdpowiedzUsuńale super! z chęcią bym zjadła takie:)
OdpowiedzUsuńAle super pomysl!
OdpowiedzUsuńRewelacyjne połąćzenie, z pewnością kiedyś wypróbuję ;)
OdpowiedzUsuńRewelacyjne połączenie, z pewnością kiedyś wypróbuję ;)
OdpowiedzUsuńRewelacyjny pomysł !!! Chyba się skuszę i podam na Wielkanoc :)
OdpowiedzUsuńpycha ;d
OdpowiedzUsuńprzepis wart zrobienia...
OdpowiedzUsuńHej ;) Powiedz mi - czy do gotowania używasz zwykłej kranówy czy wody z dzbanka?
OdpowiedzUsuńFiltrowanej :)
UsuńAle fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńpozdr
P.
Ale fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńpozdr
P.
Kurcze, ale mnie zaskoczyłaś. Rewelacja.
OdpowiedzUsuńAle fajne! Może zrobię na święta :)
OdpowiedzUsuńPyszności na tym blogu. Skorzystam na pewno z niejednego przepisu, bo na sam widok, aż ślinka cieknie :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńświetny pomysł!
OdpowiedzUsuńJestem zachwycona...a moja rodzinka będzie zachwycona jak zrobię na święta!
OdpowiedzUsuńcudowny przepis! jestem zaskoczona, jak w prosty sposób można urozmaicić danie, które nie jest zbyt oryginalne. brawo! :)
OdpowiedzUsuńp.s. będę tu do Ciebie zaglądać częściej!
Witaj! Bardzo fajny pomysł. Mam zamiar zrobić Twojego klopsa jutro i mam pytanie... Piekłas w rękawie, naczyniu zaroodpornym czy w blaszce bez przykrycia? Dziękuję za odpowiedz i życzę smacznych i wesołych Świąt! Magda
OdpowiedzUsuńPS. Zapraszam też do siebie: www.smallthings.blox.pl
Piekłam w blaszce - bez przykrycia, ale chleb obłożyłam bardzo starannie liśćmi kapusty.
UsuńPróbowałam piec też w folii aluminiowej, ale chleb wysychał, więc nie polecam. Kapucha rulez :)
Czy mięso mielone po upieczeniu nie odstaje od chleba? Mięso mielone po obróbce cieplnej się kurczy.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńWyprobowany. A prezentuje sie tak: http://jajem.blogspot.com/2013/03/klops-z-jajkiem-pieczony-w-chlebie.html
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie :)
Wyprobowany. Zapraszam do siebie. Czy wyszedl rownie dobrze? :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
M.