niedziela, 17 marca 2013

Chyba każdy, kto dziecięciem był przed rokiem 1990, zna blok czekoladowy doskonale. Nie tylko był on wówczas bardzo popularnym wyrobem domowym, ale można go również zakupić w sklepie, na wagę.

U nas w domu do dziś go czasem robimy. W zasadzie zwykle robi go mój mąż-bo nie trzeba żadnych umiejętności kulinarnych, żadnych szczególnie wymyślnych składników, a przepis jest zupełnie nieskomplikowany.  To genialny "kryzysowy" deser - kiedy nagle zachce się czegoś słodkiego. Wystarczy mieć w domu zawsze paczkę mleka w proszku :)

Deser bez pieczenia z mleka w proszku i herbatników



SKŁADNIKI:

  • 25 dag margaryny,
  • pół szklanki wody,
  • 6 łyżek kakao,
  • 50 dag mleka w proszku,
  • 1 szklanka cukru,
  • dowolne bakalie (ok.150g),
  • 4 opakowania herbatników (ok.200 g)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Wodę zagotować z cukrem i margaryną.

W oddzielnym naczyniu wymieszać kakao i mleko w proszku, po czym ciągle mieszając, wlewać do niego zagotowaną wodę z margaryną i cukrem. Gdy masa będzie już gładka- dodać bakalie i pokruszone dość grubo herbatniki. Nie radzę herbatników np. mielić, co kiedyś zrobił mój mąż - blok wyjdzie wtedy gumowaty.

Blaszkę keksową wysmarować tłuszczem i wyłożyć masę. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Jeśli ktoś lubi bardzo słodki blok, polecam dodać 1,5-2 szklanki cukru :)


9 komentarzy:

  1. Ooo, super! Właśnie szukałam jakiegoś dobrego przepisu na blok :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie znałam z dzieciństwa, ale robiłam kiedyś i całkiem fajne, polecam dodatek pianek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bloki czekoladowe, smak dzieciństwa:) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda tak pysznie, że już sobie wyobrażam jego smak w ustach, chociaż nigdy w życiu nie jadłam. Muszę koniecznie wypróbować!
    http://wannabeideal.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Blok czekoladowy ach... uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. blok wychodzi gumowaty zależy od margaryny

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Komentarze mające na celu reklamę innych blogów nie będą akceptowane.