Chyba każdy, kto dziecięciem był przed rokiem 1990, zna blok czekoladowy doskonale. Nie tylko był on wówczas bardzo popularnym wyrobem domowym, ale można go również zakupić w sklepie, na wagę.
U nas w domu do dziś go czasem robimy. W zasadzie zwykle robi go mój mąż-bo nie trzeba żadnych umiejętności kulinarnych, żadnych szczególnie wymyślnych składników, a przepis jest zupełnie nieskomplikowany. To genialny "kryzysowy" deser - kiedy nagle zachce się czegoś słodkiego. Wystarczy mieć w domu zawsze paczkę mleka w proszku :)
W oddzielnym naczyniu wymieszać kakao i mleko w proszku, po czym ciągle mieszając, wlewać do niego zagotowaną wodę z margaryną i cukrem. Gdy masa będzie już gładka- dodać bakalie i pokruszone dość grubo herbatniki. Nie radzę herbatników np. mielić, co kiedyś zrobił mój mąż - blok wyjdzie wtedy gumowaty.
Blaszkę keksową wysmarować tłuszczem i wyłożyć masę. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Jeśli ktoś lubi bardzo słodki blok, polecam dodać 1,5-2 szklanki cukru :)
U nas w domu do dziś go czasem robimy. W zasadzie zwykle robi go mój mąż-bo nie trzeba żadnych umiejętności kulinarnych, żadnych szczególnie wymyślnych składników, a przepis jest zupełnie nieskomplikowany. To genialny "kryzysowy" deser - kiedy nagle zachce się czegoś słodkiego. Wystarczy mieć w domu zawsze paczkę mleka w proszku :)
SKŁADNIKI:
- 25 dag margaryny,
- pół szklanki wody,
- 6 łyżek kakao,
- 50 dag mleka w proszku,
- 1 szklanka cukru,
- dowolne bakalie (ok.150g),
- 4 opakowania herbatników (ok.200 g)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Wodę zagotować z cukrem i margaryną.W oddzielnym naczyniu wymieszać kakao i mleko w proszku, po czym ciągle mieszając, wlewać do niego zagotowaną wodę z margaryną i cukrem. Gdy masa będzie już gładka- dodać bakalie i pokruszone dość grubo herbatniki. Nie radzę herbatników np. mielić, co kiedyś zrobił mój mąż - blok wyjdzie wtedy gumowaty.
Blaszkę keksową wysmarować tłuszczem i wyłożyć masę. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Jeśli ktoś lubi bardzo słodki blok, polecam dodać 1,5-2 szklanki cukru :)
Ooo, super! Właśnie szukałam jakiegoś dobrego przepisu na blok :)
OdpowiedzUsuńPięknie Ci wyszedł! :)
OdpowiedzUsuńnie znałam z dzieciństwa, ale robiłam kiedyś i całkiem fajne, polecam dodatek pianek :)
OdpowiedzUsuńzajebisty pomysł z piankami, dzięki!
Usuńbloki czekoladowe, smak dzieciństwa:) pycha!
OdpowiedzUsuńWygląda tak pysznie, że już sobie wyobrażam jego smak w ustach, chociaż nigdy w życiu nie jadłam. Muszę koniecznie wypróbować!
OdpowiedzUsuńhttp://wannabeideal.blogspot.com/
Blok czekoladowy ach... uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńblok wychodzi gumowaty zależy od margaryny
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń