środa, 17 października 2012

Jeśli mieliście nadzieję, że to koniec przepisów na przetwory na zimę, muszę Was niestety rozczarować.

Wkręciłam się w domowe przetwórstwo, w dodatku rzędy kolorowych słoiczków pełnych dobroci motywują mnie "do jeszcze" i zwyczajnie cieszą oczy. Nieoceniona jest też świadomość, że choćby zimą pozamykali wszystkie warzywniaki w okolicy, nam warzyw nie zabraknie :)

Przestałam się dziwić mojej Mamie, że latem i  jesienią  wpadała w przetworowy szał i mnożyła pełne słoiczki w piwnicy do ilości, których nie sposób później zjeść.

Różowa sałatka. Nie tylko pyszna, ale też o interesującym kolorze, który powstaje dzięki kooperacji różnych warzyw.  Na pewno będzie hitem, gdy zimą zabraknie wokół intensywnych barw.

sałatka z kapusty, buraków, papryki, marchwi i cebuli do słoikow



SKŁADNIKI:

  • 1kg buraków
  • 1kg marchwi
  • 1kg kapusty białej
  • 1kg cebuli
  • 1kg papryki
ZALEWA:
  •  6 szklanek wody
  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka cukru
  • 2,5 łyżki soli
  • kilka liści laurowych
  • ziele angielskie- kilka/kilkanaście ziaren

sałatka do słoików z kapusty, buraków, papryki, cebuli i marchwi

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:


Umyte buraki gotujemy bez obierania. Polecam zrobić to wieczorem dzień wcześniej, to sobie spokojnie do rana ostygną. Ścieramy je na tarce o dużych oczkach. Podobnie jak obraną surową marchewkę.

Kapustę szatkujemy, paprykę kroimy na paseczki, zaś cebulę na półtalarki.

Przygotowujemy zalewę : wszystkie jej składniki zagotowujemy w dużym garze. Do zalewy wrzucamy buraczki i gotujemy je 1o minut. Następnie dodajemy do garnka marchew i znowu gotujemy 10 minut. Czynność tę powtarzamy  ze wszystkimi pozostałymi warzywami w tej kolejności : buraki - marchew-kapusta-cebula-papryka.

Gorącą sałatkę nakładamy do wyparzonych słoików. Zakręcamy. Pasteryzujemy kwadrans.

Sałatka do słoików z kapusy, buraków, papryki, cebuli i marchwi

7 komentarzy:

  1. Fajny kolor, lubię takie domowe sałatki ze słoika :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj szalejesz! Pokażesz potem fotkę wszystkich zimowych zapasów?? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomyśle :)
      Ale wbrew pozorom nie jest tego aż tak dużo :D Późno zaczęłam :D

      Usuń
  3. Ja też uwielbiam przetwory. Takie buraczki robię, ale bez kapusty, chyba wypróbuję też Twoją wersję z jej dodatkiem bo bardzo mi pasuje:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Hm, ugotowane buraki starkować i jeszcze raz gotować?
    Reszta produktów jest surowa, a może by tak spróbować surowe buraki zetrzeć na tarce i dopiero gotować w kolejnosci wystepujacych warzyw.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A wiesz, że dopiero teraz uświadomiłam sobie, że to faktycznie trochę nielogiczne? :)
      Na swoje usprawiedliwienie mam to, że ugotowane buraki łatwiej się trze :) Ale racja, ekonomiczniej będzie wg Twojego sposobu. Dzięki i pozdrawiam!

      Usuń
  5. Super salatka! Przetestowalam przepis i wyszlo pysznie, wszystkim smakuje :) ni polecam

    OdpowiedzUsuń

Komentarze mające na celu reklamę innych blogów nie będą akceptowane.