Przebywam aktualnie w krainie "Wklęśniętego Środka Wieczka", czyli hurtowo robię przetwory na zimę. Nie miałam tego w planach. Dodam więcej, już kilka tygodni temu machnęłam na wekowanie ręką, uznawszy, że skoro i tak wszystkie owoce i warzywa muszę kupić na bazarku (a nie dorobiłam się jeszcze sprawdzonego stoiska ze sprawdzonym towarem), to równie dobrze mogę takowe zimą kupić w sklepie.
A tu niespodzianka!!!
Wszyscy krewni i znajomi królika jakby zmówili się ze sobą i obdarowali na w ilościach, jak na nasze potrzeby, ogromnych, kapustą, buraczkami, marchewką, jabłkami...No i mam w domu przetwórnię owocowo-warzywną. A jednak!
Na pierwszy ogień poszły buraczki. Z papryką i cebulką. Jedna z nielicznych "słoikowych " sałatek, jaką zajada Młody. Jedyna na widok której nie marudzi, że jest za ostra/za kwaśna/za słona/za...(tu wpiszcie sobie jakikolwiek przymiotnik :)). Buraczki są cool :D
Składniki zalewy (bez octu)oraz paprykę i cebulę gotujemy około 10 minut. Następnie dodajemy buraki.
i przyprawy. Gotujemy około 15 minut. Na koniec dolewamy ocet, mieszamy.
Gorące nakładamy do słoików. Zamykamy. Pasteryzujemy około 15 minut.
A tu niespodzianka!!!
Wszyscy krewni i znajomi królika jakby zmówili się ze sobą i obdarowali na w ilościach, jak na nasze potrzeby, ogromnych, kapustą, buraczkami, marchewką, jabłkami...No i mam w domu przetwórnię owocowo-warzywną. A jednak!
Na pierwszy ogień poszły buraczki. Z papryką i cebulką. Jedna z nielicznych "słoikowych " sałatek, jaką zajada Młody. Jedyna na widok której nie marudzi, że jest za ostra/za kwaśna/za słona/za...(tu wpiszcie sobie jakikolwiek przymiotnik :)). Buraczki są cool :D
SKŁADNIKI:
- 5 kg buraków czerwonych
- 1 kg papryki
- 1 kg cebuli
- kilka liści laurowych
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 10-15 ziaren pieprzu
- 2 szklanki cukru
- 2 łyżki soli
- 0,5 litra wody
- 1 szklanka oleju
- 1,5 szklanki octu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Buraki myjemy, gotujemy bez obierania skórki, ale nie rozgotowujemy ich. Studzimy. Pozbawiamy łupinek. Ścieramy na tarce o dużych oczkach. Paprykę i obraną cebulę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa.Składniki zalewy (bez octu)oraz paprykę i cebulę gotujemy około 10 minut. Następnie dodajemy buraki.
i przyprawy. Gotujemy około 15 minut. Na koniec dolewamy ocet, mieszamy.
Gorące nakładamy do słoików. Zamykamy. Pasteryzujemy około 15 minut.
Zdjęcie na miarę słynnej foty czajnika z Allegro :P |
Moje ulubione ;)
OdpowiedzUsuńA ja uwielbiam buraczki, ale z papryką to już nie. Wolę same :)
OdpowiedzUsuńAle u nas w rodzinie tez te z papryka wiodą prym :)
Młody tez twierdzi ,że papryki nie lubi, temu ją mielę przed dodaniem. Czego oczy nie widzą... :D
UsuńSałatka na cesarski stół, do obiadu z mięskiem podała mi Ania Zwolak z Olszanki,proponowała słoik na wynos,ni wziąłem -duży błąd ,smak siedzi mi na języku i sympatyczne wsomnienie .
UsuńPolecam bo to PYCHA staś