piątek, 12 października 2012

Buraki z papryką na zimę w słoikach

Przebywam aktualnie w krainie "Wklęśniętego Środka Wieczka", czyli hurtowo robię przetwory na zimę. Nie miałam tego w planach. Dodam więcej, już kilka tygodni temu machnęłam na wekowanie ręką, uznawszy, że skoro i tak wszystkie owoce i warzywa muszę kupić na bazarku (a nie dorobiłam się jeszcze sprawdzonego stoiska ze sprawdzonym towarem), to równie dobrze mogę takowe zimą kupić w sklepie.

 A tu niespodzianka!!!

Wszyscy krewni i znajomi królika jakby zmówili się ze sobą i obdarowali na w ilościach, jak na nasze potrzeby, ogromnych, kapustą, buraczkami, marchewką, jabłkami...No i mam w domu przetwórnię owocowo-warzywną. A jednak!

Na pierwszy ogień poszły buraczki. Z papryką i cebulką. Jedna z nielicznych  "słoikowych " sałatek, jaką zajada Młody.  Jedyna na widok której nie marudzi, że jest za ostra/za kwaśna/za słona/za...(tu wpiszcie sobie jakikolwiek przymiotnik :)). Buraczki są cool :D

Sałatka z buraczków, papryki i cebuli do słoików



SKŁADNIKI:

  • 5 kg buraków czerwonych
  • 1 kg papryki
  • 1 kg cebuli
  •  kilka liści laurowych
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 10-15 ziaren pieprzu
NA ZALEWĘ:
  • 2 szklanki cukru
  • 2 łyżki soli
  • 0,5 litra wody
  • 1 szklanka oleju
  • 1,5 szklanki octu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Buraki myjemy, gotujemy bez obierania skórki, ale nie rozgotowujemy ich. Studzimy. Pozbawiamy łupinek. Ścieramy na tarce o dużych oczkach. Paprykę i obraną cebulę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa.

Składniki zalewy (bez octu)oraz paprykę i cebulę gotujemy około 10 minut. Następnie dodajemy buraki.
i przyprawy. Gotujemy około 15 minut. Na koniec dolewamy ocet, mieszamy.

Gorące nakładamy do słoików. Zamykamy. Pasteryzujemy około 15 minut.

Sałatka z buraczków z papryką i cebulą do słoików
Zdjęcie na miarę słynnej foty czajnika z Allegro :P

4 komentarze:

  1. A ja uwielbiam buraczki, ale z papryką to już nie. Wolę same :)
    Ale u nas w rodzinie tez te z papryka wiodą prym :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Młody tez twierdzi ,że papryki nie lubi, temu ją mielę przed dodaniem. Czego oczy nie widzą... :D

      Usuń
    2. Sałatka na cesarski stół, do obiadu z mięskiem podała mi Ania Zwolak z Olszanki,proponowała słoik na wynos,ni wziąłem -duży błąd ,smak siedzi mi na języku i sympatyczne wsomnienie .
      Polecam bo to PYCHA staś

      Usuń

Komentarze mające na celu reklamę innych blogów nie będą akceptowane.