sobota, 29 czerwca 2013

Szaszłyki to jedna z tych najwdzięczniejszych potraw z grilla, do której użyć możemy niemal wszystkiego, co mamy pod ręką, a i tak będzie smakować i kusić kolorami. No i dzieci zwykle lubią pomagać w ich przygotowaniu, co jest dla mnie wielką zaletą, bo uwielbiam jeść to, co ktoś inny upichcił.

Szaszłyki z kiełbasą są o tyle spoko, że nie trzeba nawet marynować mięsa, dotykać surowego mięsa, patrzeć na surowe mięso :). No i pieką się szybko. Idealna wersja dla leniwych :)

Szaszłyki z kiełbasy, pieczarek i pomidorów z grilla
'

SKŁADNIKI:

  • 2 pałki kiełbasy np. toruńskiej
  • 2 pomidory
  • 1 papryka 
  • kilka pieczarek
  • 1 cytryna

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Kiełbasę kroimy na mniejsze kawałki i nacinamy w poprzek. Oczyszczoną paprykę kroimy na mniejsze kawałki, pomidory w ósemki. Jeśli mamy dość duże pieczarki, przekrawamy je na pół. Cytrynę kroimy na cieniutkie półplasterki.

Nabijamy składniki kolejno na patyczki do szaszłyków. Pieczemy na grillu  przez około 20 minut, od czasu do czasu je obracając. Super smakują np. z sosem czosnkowym.

Szaszłyki z kiełbasy, pieczarek i pomidorów z grilla

Szaszłyki z kiełbasy, pieczarek i pomidorów z grilla

5 komentarzy:

  1. Mniam , mniam - nie ma jak grill :)
    Miłego Dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O, i to jest dobry pomysł :P

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm uwielbiam ale nigdy nie dawałam cytryny, wypróbuję! :)

    OdpowiedzUsuń

Komentarze mające na celu reklamę innych blogów nie będą akceptowane.