Zupełnym przypadkiem wpadłam na przepis na placki z płatków kukurydzianych. Autorką jest Izabella Prajzler. Pozmieniałam nieco dodatki - korzystając z tego co miałam w lodówce, a co pozostało po ostatnim maratonie pieczenia pizzy (testowałam nowy kamień pochwalę się ).
SKŁADNIKI:
- 3 szklanki płatków kukurydzianych
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- ok. 20 dag salami o wyrazistym, pikantnym smaku,
- ok. 15 dag pieczarek, drobno posiekanych
- 1/2 pęczka (ale dużego) dymki razem ze szczypiorem
- 3 jajka
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Płatki wsypujemy do sporej miski. Z mąki, wody i jajek przygotowujemy jednolitą masę, dodajemy ją do płatków i mieszamy, mieszamy, mieszamy... :) Dodajemy również drobno posiekane salami, pieczarki i dymkę. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Odstawiamy na pół godziny.
Rozgrzewamy na patelni olej. Kładziemy (ja robiłam to po prostu przy pomocy łyżki) niewielkie placuszki. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Zjadamy je raczej na ciepło, choć na zimno też ujdą :D
Możemy podawać je z sosami, lub z keczupem, jednak gdy salami dodana do placków jest pikantna, sos nie jest niezbędny :)
Zjadamy je raczej na ciepło, choć na zimno też ujdą :D
Możemy podawać je z sosami, lub z keczupem, jednak gdy salami dodana do placków jest pikantna, sos nie jest niezbędny :)
Ale pomysłowo!
OdpowiedzUsuńKiedyś na pewno skorzystam :)
Ja tez musze kiedys sprobowac
OdpowiedzUsuńJa tez musze kiedys sprobowac
OdpowiedzUsuńRewelacja, bardzo dziękuję za przepis. Zrobiłem dzisiaj, a ponieważ nie miałem pod ręką pozostałych składników, dodałem tylko cebulkę, ale i tak wszystkim smakowało. Po plackach zostało tylko miłe wspomnienie...
OdpowiedzUsuń