środa, 15 sierpnia 2012

Pleśniak z jabłkami i brzoskwiniami

Możecie być ze mnie dumni :D
Choć wiem, że cukiernik to ze mnie nigdy nie będzie, choć nie lubię i nie potrafię piec ciast - przełamuję się.
No i upiekłam pleśniaka, a w zasadzie coś pleśniakiem inspirowanego :) Przepis przywiózł mi mój syn, z wakacyjnych wojaży, bowiem poczęstowany przez "ciocię Kasię" przepysznym ciastem, uznał , że należy zmusić matkę w domu do odtworzenia tegoż wypieku. No i zmusił :)

Napomknę jeszcze, że pieczenie to miało swój klimat, bowiem pichcenie z przepisu napisanego odręcznie, na świstku papieru, z licznymi osobistymi dygresjami :) i wtrąceniami,  to zupełnie coś innego, niż zerkanie do książki kucharskiej, czy internetu :) Ktoś kiedyś powiedział, że do jedzenia należy się uśmiechać - ja podczas tworzenie pleśniaka parskałam nawet śmiechem - może dlatego jakoś się udał, mimo moich dwóch lewych rąk do pieczenia :)

Ach, i jeszcze jedno - możecie nieco zmniejszyć ilość cukru, ciasto wychodzi bowiem bardzo słodkie. Ale jak dla mnie wcale nie za słodkie.
Polecam je zwlaszcza na drugi dzień - to jeden z nielicznych wypieków,  który moim zdaniem smakuje tysiąc razy lepiej po ostudzeniu.

Pleśniak ciasto z owocami jabłkami i brzoskwiniami
Nie, nie, to nie zakalec tam na dole :D Tylko kawałki owoców :D



SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 kostki smalcu
  • 1/2 kostki margaryny ( można ewentualnie użyć samej margaryny, ale pól na pół ze  smalcem wychodzi lepsze)
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4-5 jajek
  • 1/2 szklanki  + 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 kg owoców ( u mnie jabłka i brzoskwinie) + 1/2 szklanki cukru do nich

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 


Owoce obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy z cukrem do odparowania wody i miękkości.
 Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia łączymy szybko z zimnymi tłuszczami. Dodajemy żółtka i pół szklanki cukru. Szybko wyrabiamy. Dzielimy ciasto na 3 części - do jednej z nich dodajemy łyżkę kakao i mieszamy. Wszystkie kawałki ciasta wkładamy do zamrażalnika, aż zesztywnieją.

Blaszkę (ja użyłam tortownicy) smarujemy tłuszczem, wysypujemy bułka tartą., Wykładamy na blaszkę jedną z jasnych części ciasta  i  wygniatamy cienki placek. Nakłuwamy widelcem, wykładamy na niego masę owocową. Na to kruszymy równo ciemną część ciasta. Białka ubijamy z 1/3 szklanki cukru na sztywną pianę. Pianę Wykładamy na ciasto. Ostatnią część ciasta z zamrażalnika  ścieramy na tarce o grubych oczkach  i wysypujemy na wierzch ciasta.

Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 40-50 min, przykrywając wierzch ciasta pod koniec folią aluminiową, by nie przypiekło się za mocno.

Pleśniak ciasto z owocami jabłkami i brzoskwiniami
Pleśniak w promieniach zachodzącego słońca :P

2 komentarze:

  1. Bardzo fajnie i smacznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis, aż chciałoby się spróbować. Muszę dodać do listy, co muszę upiec.

    OdpowiedzUsuń

Komentarze mające na celu reklamę innych blogów nie będą akceptowane.