Marazm nie odpuszcza.
Jak widzicie sami, w kuchni również się zbytnio nie przepracowuję.
Pokochałam niedoceniane wcześniej przez siebie gotowe ciasto francuskie - właśnie za to, że niemal nic przy nim nie trzeba robić :D
Nadaje się nawet na śniadanie :D
U mnie będzie wersja parówkami, ale jako że nie mam już sumienia wciskać Wam kolejnego dania z parówką, polecam użycie frankfurterek. Będzie jeszcze pyszniej.
To naprawdę świetna "leniwa" alternatywa dla np. omleta. Nie trzeba stać nad patelnią, pilnować by się coś nie rozwaliło, samo się robi, niemalże. Następnym razem pokombinuję jeszcze z warzywami, coby kolorowiej i zdrowiej było - ale to jak się zbiorę w sobie i z parasolem polecę na ryneczek po dostawę "świeżyny" :)
275 g gotowego ciasta francuskiego
2- 3 jajka
łyżka mleka
sól i pieprz do smaku
Kiełbaski kroimy na 3 części każdą. Ciasto kroimy na kawałki o wielkości 2,5 cm x 3,5 cm.
Kokilki lub inne małe foremki do zapiekania smarujemy masłem. Zawijamy kiełbaski w ciasto francuskie i wkładamy je po 3-4 sztuki ( w zależności od wielkości naszych foremek), ustawiając je pionowo w naczynkach. Jajka i mleko bełtamy, doprawiamy. Masą jajeczną zalewamy kiełbaski do 2/3 wysokości. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20-25 minut. Jemy na ciepło.
Jak widzicie sami, w kuchni również się zbytnio nie przepracowuję.
Pokochałam niedoceniane wcześniej przez siebie gotowe ciasto francuskie - właśnie za to, że niemal nic przy nim nie trzeba robić :D
Nadaje się nawet na śniadanie :D
U mnie będzie wersja parówkami, ale jako że nie mam już sumienia wciskać Wam kolejnego dania z parówką, polecam użycie frankfurterek. Będzie jeszcze pyszniej.
To naprawdę świetna "leniwa" alternatywa dla np. omleta. Nie trzeba stać nad patelnią, pilnować by się coś nie rozwaliło, samo się robi, niemalże. Następnym razem pokombinuję jeszcze z warzywami, coby kolorowiej i zdrowiej było - ale to jak się zbiorę w sobie i z parasolem polecę na ryneczek po dostawę "świeżyny" :)
SKŁADNIKI:
4 -5 kiełbasek - u mnie parówki, ale polecam frankfurterki275 g gotowego ciasta francuskiego
2- 3 jajka
łyżka mleka
sól i pieprz do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Kokilki lub inne małe foremki do zapiekania smarujemy masłem. Zawijamy kiełbaski w ciasto francuskie i wkładamy je po 3-4 sztuki ( w zależności od wielkości naszych foremek), ustawiając je pionowo w naczynkach. Jajka i mleko bełtamy, doprawiamy. Masą jajeczną zalewamy kiełbaski do 2/3 wysokości. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20-25 minut. Jemy na ciepło.
Podobac sie :D
OdpowiedzUsuń