Dżem troszkę nietypowy, a okres ogórkowy typowo, więc bardzo się chciałam nim z Wami podzielić. Jak się zbiorę w sobie i zrobię kilka słoiczków na zimę w tym roku - dorzucę jeszcze kilka fotek. Ale nie obiecuję. Bo jak słońce nie wyjdzie w końcu, to chyba zapadnę w zimowy sen. W sierpniu.
SKŁADNIKI:
- bardzo dojrzałe ogórki
- cukier,
- 1 szklanka octu,
- sok z cytryny,
- aromat ananasowy lub 1 łyżeczka nasion wanilii
PRZYGOTOWANIE:
Trudno określić jakie są proporcje cukru do świeżych ogórków. Ilość
cukru będziemy znali dopiero po ugotowaniu ogórków. Wówczas bowiem
właśnie będziemy je ważyć. Ogórki obieramy i przecinamy wzdłuż na pół.
Wybieramy łyżką gniazda nasienne. Wodę z dodatkiem octu zagotowujemy. Do
wrzątku dodajemy ogórki i gotujemy je na półmiękko. Odsączamy ogórki i
ważymy je. Ogórki tniemy na paseczki i zasypujemy cukrem w proporcji 1,5
kg cukru X 1 kg podgotowanych ogórków. Jeśli używamy nasion wanilii- dodajemy je w tym momencie. Czekamy ,aż nasze warzywa
puszczą sok, po czym kilkakrotnie , niezbyt długo, je gotujemy. Końcowy
etap wykonania dżemu z ogórka to dodanie aromatu (jeśli nie dodajemy wanilii) oraz soku z cytryny.
Gotowy dżem przekładamy do słoików, póki jest gorący i zamykamy.
Nie słyszałam nigdy, że z ogórka można zrobić dżem. Niesamowite :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe, nigdy nie próbowałam.
OdpowiedzUsuńPS. Nie smuć się Catus już niedługo ma wyjrzeć ponoć słoneczko;) Ściskam mocno na poprawę humoru
dziękuję serdecznie za uściski - troszkę jakby dzięki temu więcej słonka - przynajmniej we mnie :)
Usuńa dżemik polecam, u mnie dziecior lubi bardzo :)
Z ciekawości raz spróbowałem dżemu ogórkowego (lubię próbować nowych smaków), ale niestety nie chciało mi to przejść przez gardło :( Lubię ogórki i dżemy, ale z takim połączeniem nigdy się nie spotkałem, dlatego spróbowałem i był to mój pierwszy i ostatni raz... Jednak wolę tradycyjne wydanie dżemów owocowych :)
OdpowiedzUsuń