poniedziałek, 13 sierpnia 2012

Przetwory z ogórka - dżem

To archiwalny przepis i archiwalne zdjęcie, więc wybaczcie jakość. Znowu. Ale tak jak depresyjna pogoda u mnie za oknem, tak i mnie niemoc dopadła. Znowu.

Dżem troszkę nietypowy, a okres ogórkowy typowo, więc bardzo się chciałam nim z Wami podzielić. Jak się zbiorę w sobie i zrobię kilka słoiczków na zimę w tym roku - dorzucę jeszcze kilka fotek. Ale nie obiecuję. Bo jak słońce nie wyjdzie w końcu, to chyba zapadnę w zimowy sen. W sierpniu.

Przetwory z ogórka - dżem




SKŁADNIKI:


  • bardzo dojrzałe ogórki
  • cukier,
  • 1 szklanka octu,
  • sok z cytryny,
  • aromat ananasowy lub 1 łyżeczka nasion wanilii

PRZYGOTOWANIE:

Trudno określić jakie są proporcje cukru do świeżych ogórków. Ilość cukru będziemy znali dopiero po ugotowaniu ogórków. Wówczas bowiem właśnie będziemy je ważyć. Ogórki obieramy i przecinamy wzdłuż na pół. Wybieramy łyżką gniazda nasienne. Wodę z dodatkiem octu zagotowujemy. Do wrzątku dodajemy ogórki i gotujemy je na półmiękko. Odsączamy ogórki i ważymy je. Ogórki tniemy na paseczki i zasypujemy cukrem w proporcji 1,5 kg cukru X 1 kg podgotowanych ogórków. Jeśli używamy nasion wanilii- dodajemy je w tym momencie. Czekamy ,aż nasze warzywa puszczą sok, po czym kilkakrotnie , niezbyt długo, je gotujemy. Końcowy etap wykonania dżemu z ogórka to dodanie aromatu (jeśli nie dodajemy wanilii)  oraz soku z cytryny. Gotowy dżem przekładamy do słoików, póki jest gorący i zamykamy.

3 komentarze:

  1. Nie słyszałam nigdy, że z ogórka można zrobić dżem. Niesamowite :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawe, nigdy nie próbowałam.
    PS. Nie smuć się Catus już niedługo ma wyjrzeć ponoć słoneczko;) Ściskam mocno na poprawę humoru

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję serdecznie za uściski - troszkę jakby dzięki temu więcej słonka - przynajmniej we mnie :)
      a dżemik polecam, u mnie dziecior lubi bardzo :)

      Usuń

Komentarze mające na celu reklamę innych blogów nie będą akceptowane.