piątek, 11 maja 2012

Surówki warzywno-owocowe to, moim zdaniem, genialny sposób na zaaplikowanie dzieciom, które za surowymi warzywami nie przepadają, odrobiny witamin :)
No bo owoce chyba każdy lubi, to właśnie warzywa zwykle są "be". A tu i wilk syty, i owca cała :)
Surówka, którą przygotowałam jest wręcz minimalistyczna - składa się tylko z dwóch podstawowych składników- mandarynek i kapusty pekińskiej.

   

SKŁADNIKI:

  • 1/2 kapusty pekińskiej 
  • 3 mandarynki 
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 2 łyżki wody
  • sól
  • cukier 
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:


Kapustę kroimy ma niezbyt grube paseczki. Mandarynki filetujemy (czyli pozbywamy się skórek i białych błonek). Rozdrabniamy kawałki owoców nieco-wystarczy rozerwać każdą cząsteczkę mandarynki na pół.
Oliwę,wodę i sok z cytryny mieszamy dokładnie, dodajemy do tego zioła prowansalskie oraz sól i cukier do smaku.Tak przygotowanym sosem polewamy kapustę i mandarynki na kwadrans przed podaniem.

3 komentarze:

  1. uwielbiam takie połączenia!!! to musi byc pyszne i napewno wyprobuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne połączenie - nic tylko robić i jeść - już czuje zapach mandarynek - pozatym wiosna - pora na sałatki - surówki - owoce :))

    OdpowiedzUsuń

Komentarze mające na celu reklamę innych blogów nie będą akceptowane.