Surówki warzywno-owocowe to, moim zdaniem, genialny sposób na zaaplikowanie dzieciom, które za surowymi warzywami nie przepadają, odrobiny witamin :)
No bo owoce chyba każdy lubi, to właśnie warzywa zwykle są "be". A tu i wilk syty, i owca cała :)
Surówka, którą przygotowałam jest wręcz minimalistyczna - składa się tylko z dwóch podstawowych składników- mandarynek i kapusty pekińskiej.
Kapustę kroimy ma niezbyt grube paseczki. Mandarynki filetujemy (czyli pozbywamy się skórek i białych błonek). Rozdrabniamy kawałki owoców nieco-wystarczy rozerwać każdą cząsteczkę mandarynki na pół.
No bo owoce chyba każdy lubi, to właśnie warzywa zwykle są "be". A tu i wilk syty, i owca cała :)
Surówka, którą przygotowałam jest wręcz minimalistyczna - składa się tylko z dwóch podstawowych składników- mandarynek i kapusty pekińskiej.
SKŁADNIKI:
- 1/2 kapusty pekińskiej
- 3 mandarynki
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki wody
- sól
- cukier
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Kapustę kroimy ma niezbyt grube paseczki. Mandarynki filetujemy (czyli pozbywamy się skórek i białych błonek). Rozdrabniamy kawałki owoców nieco-wystarczy rozerwać każdą cząsteczkę mandarynki na pół.
Oliwę,wodę i sok z cytryny mieszamy dokładnie, dodajemy do tego zioła prowansalskie oraz sól i cukier do smaku.Tak przygotowanym sosem polewamy kapustę i mandarynki na kwadrans przed podaniem.
uwielbiam takie połączenia!!! to musi byc pyszne i napewno wyprobuje :)
OdpowiedzUsuńdo wypróbowania:D
OdpowiedzUsuńFajne połączenie - nic tylko robić i jeść - już czuje zapach mandarynek - pozatym wiosna - pora na sałatki - surówki - owoce :))
OdpowiedzUsuń