czwartek, 10 maja 2012

Przepyszne wyszły te udka!
Moje dziecko, zwykle marudzące przy obiedzie, samo się zdziwiło, że taki dobry kurczak wylądował na jego talerzu. Niech to posłuży za rekomendację :)

Kurczak nadziewany kapustą z jabłkiem



SKŁADNIKI:


  • 4 podudzia z kurczaka
  • ćwiartka małej kapusty czerwonej
  • pół jabłka
  • 4 łyżki masła
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego
  • zioła prowansalskie,
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • olej do smażenia


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Pałki kurczaka luzujemy z kości, nacieramy solą , pieprzem, papryką i ziołami prowansalskimi. Odstawiamy do lodówki na godzinkę. W tym czasie szatkujemy kapustę. Przesmażamy ją na gorącym oleju. Po chwili podlewamy ją wodą i dusimy około 20 minut. Pod koniec duszenia dodajemy starte jabłko. Mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.

Mięso faszerujemy kapustą, spinamy wykałaczkami i obsmażamy na gorącym oleju  - aby się ładnie zrumieniło. Podlewamy mięso bulionem, dodajemy masło i dusimy pod przykryciem koło 30-40 minut. Smacznego!

Kurczak nadziewany kapustą z jabłkiem

5 komentarzy:

  1. Też bym zaraz zjadła,mniam! :)ciekawy przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam czerwoną kapustę! Te mięsko musi być pyszne z jej udziałem! wspaniały pomysł!

    OdpowiedzUsuń

Komentarze mające na celu reklamę innych blogów nie będą akceptowane.