Przepyszne wyszły te udka!
Moje dziecko, zwykle marudzące przy obiedzie, samo się zdziwiło, że taki dobry kurczak wylądował na jego talerzu. Niech to posłuży za rekomendację :)
Mięso faszerujemy kapustą, spinamy wykałaczkami i obsmażamy na gorącym oleju - aby się ładnie zrumieniło. Podlewamy mięso bulionem, dodajemy masło i dusimy pod przykryciem koło 30-40 minut. Smacznego!
Moje dziecko, zwykle marudzące przy obiedzie, samo się zdziwiło, że taki dobry kurczak wylądował na jego talerzu. Niech to posłuży za rekomendację :)
SKŁADNIKI:
- 4 podudzia z kurczaka
- ćwiartka małej kapusty czerwonej
- pół jabłka
- 4 łyżki masła
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego
- zioła prowansalskie,
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- olej do smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Pałki kurczaka luzujemy z kości, nacieramy solą , pieprzem, papryką i ziołami prowansalskimi. Odstawiamy do lodówki na godzinkę. W tym czasie szatkujemy kapustę. Przesmażamy ją na gorącym oleju. Po chwili podlewamy ją wodą i dusimy około 20 minut. Pod koniec duszenia dodajemy starte jabłko. Mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.Mięso faszerujemy kapustą, spinamy wykałaczkami i obsmażamy na gorącym oleju - aby się ładnie zrumieniło. Podlewamy mięso bulionem, dodajemy masło i dusimy pod przykryciem koło 30-40 minut. Smacznego!
Też bym zaraz zjadła,mniam! :)ciekawy przepis.
OdpowiedzUsuńZapraszam na obiadek :D
UsuńUwielbiam czerwoną kapustę! Te mięsko musi być pyszne z jej udziałem! wspaniały pomysł!
OdpowiedzUsuńWygląda też całkiem ładnie :)
OdpowiedzUsuń