sobota, 12 maja 2012

Oponki z serem

Oponki! Jeden z ulubionych wypieków z dzieciństwa wielu z nas :)
U mnie w domu znikają najpierw te środkowe, małe kółeczka, wycinane kieliszkiem. Ciekawi mnie jak to jest u Was. :D
 



SKŁADNIKI:

  • 1/2 kg twarogu półtłustego
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1/2 kostki margaryny
  • 3 jajka
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki octu lub spirytusu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania (koniecznie w duuuużej ilości! :) )

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Twaróg mielimy w maszynce do mięsa.
Margarynę siekamy razem z przesianą mąką. Dodajemy do niej zmielony twaróg, jajka, cukier wanilinowy, sodę i ocet. Zagniatamy ciasto aż będzie gładkie.

Rozwałkowujemy je cienko, starając się jak najmniej podsypywać je mąką. Wycinamy za pomocą szklanki kółka - zaś w tych, np kieliszkiem wycinamy małe kółeczka. Smażymy oba rodzaje kółeczek z obu stron na rumiano, na rozgrzanym  głębokim tłuszczu. Ważne jest, by olej nie był zbyt zimny-ponieważ wtedy oponki wciągają więcej tłuszczu.

Usmażone oponki kładziemy na trochę np na papierowym ręczniku, aby ten wchłonął nadmiar tłuszczu. Posypujemy je obficie cukrem pudrem.


9 komentarzy:

  1. mniam....pychotki!
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. jutro robimy na śniadanko ;p
    u nas nie smażymy tych malutkich, tylko zagniatamy je i znów robimy normalne ;p

    OdpowiedzUsuń
  3. oponki, będę musiała zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ua, nie jadlam warto sprobowac :D

    OdpowiedzUsuń
  5. U mnie dokładnie tak samo, kółeczka są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Sie glodna robie... na diecie jestem a Ty mi tu z takimi przysmakami... :D

    OdpowiedzUsuń

Komentarze mające na celu reklamę innych blogów nie będą akceptowane.