A na deser-już spod mojej ręki-ciasto z rabarbarem i truskawkami. Najzwyklejsze na świecie. Podobne robi moja Mama, ale że nie mogłam się do niej dodzwonić po przepis, skorzystałam z przepisu ---> KLIKKLIK
Moim skromnym zdaniem takie ciasto to wręcz symbol rabarbarowo-truskawkowego sezonu. Przepyszne, pachnące, domowe...
SKŁADNIKI:
NA CIASTO:- 4 jajka
- 1 czubata szklanka cukru
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g roztopionej i ostudzonej margaryny
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
NA KRUSZONKĘ:
- 1 łyżka miękkiego masła
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki
- no i oczywiście owoce - około 700 gram rabarbaru i około 10 truskawek
- ewentualnie cukier puder do posypania.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ja zaczęłam od przygotowania kruszonki. Podane składniki roztarłam szybko i energicznie palcami, aż powstały nieduże okruszki, trochę przypominające piasek. Następnie obrałam rabarbar, pokroiłam go na niewielkie kawałki. Truskawki umyłam, obrałam z szypułek i przekroiłam na mniejsze części.Pora na ciasto.
Jajka ucieramy z cukrem za pomocą miksera, aż powstanie puszysta masa. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy partiami do jajek-nadal ucierając.Gdy mąka połączy się resztą składników, dodajemy roztopioną margarynę i cukier waniliowy. Mieszamy.
Blaszkę do ciasta (moja miała wymiary : 33 x 22,9 cm ) wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy na to naszą masę. Na wierzchu układamy owoce, posypujemy wszystko kruszonką.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni- około 40-50 minut.
Upieczone i przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem
Pachnace domem ... :)
OdpowiedzUsuńMniam - idę robić :)
OdpowiedzUsuńBoski ten Twój Synio!!!!!!!! Dla takich chwil warto być Mamą :* Gratuluję Potomka, co nie tylko raduje, ale jeszcze i nakarmi :D
OdpowiedzUsuń