środa, 4 kwietnia 2012

Bułeczki drożdżowe z serem i kokosem

Resztkowe to bułeczki poniekąd, choć serek president którego użyłam do nadzienia, do tanich nie należy. Ale akurat taki miałam w lodówce. Ciasto-to samo co ostatnio, czyli to, którego użyłam do hot-dogów. Taki mały eksperyment. Co wyszło? Chrupiące z wierzchu bułeczki na słodko, lepsze na ciepło niż na zimno.
Niezbyt  puszyste w środku, ale za to z pysznym nadzieniem.
Zobaczcie sami.



SKŁADNIKI:

  • 2 serki president
  • cukier do serka-do smaku
  • kilka łyżeczek wiórków kokosowych
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3 dag drożdży
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • białko do smarowania


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Mąkę wsypujemy do miski, robimy w środku kopczyka dołek. Do dołka wlewamy letnie mleko, wkruszamy drożdże, wsypujemy szczyptę soli i łyżeczkę cukru. Po chwili, gdy drożdże zaczną "chodzić" dodajemy  żółtko, i olej, po czym wyrabiamy ciasto. Odstawiamy ciasto a pół godzinki, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.

Przygotowujemy nadzienie.Serek dosładzamy do smaku i dodajemy wiórki kokosowe.Starannie mieszamy.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy prostokąty 6cm x 8 cm. Na każdą połówkę prostokąta nakładamy farsz,przykrywamy druga połówką  i zlepiamy ze sobą za pomocą widelca. Smarujemy bułeczki  rozbełtanym białkiem. Nacinamy w poprzek wierzch bułeczek. Pozostawiamy na chwilkę do wyrośnięcia.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni - 20 minut.

3 komentarze:

  1. Umieram z głodu! Lodówka pusta a tu takie pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają tak, że gdyby nie moje zmęczenie już biegłabym do kuchni piec:)
    cudne!

    OdpowiedzUsuń

Komentarze mające na celu reklamę innych blogów nie będą akceptowane.