Resztkowe to bułeczki poniekąd, choć serek president którego użyłam do nadzienia, do tanich nie należy. Ale akurat taki miałam w lodówce. Ciasto-to samo co ostatnio, czyli to, którego użyłam do hot-dogów. Taki mały eksperyment. Co wyszło? Chrupiące z wierzchu bułeczki na słodko, lepsze na ciepło niż na zimno.
Niezbyt puszyste w środku, ale za to z pysznym nadzieniem.
Zobaczcie sami.
Przygotowujemy nadzienie.Serek dosładzamy do smaku i dodajemy wiórki kokosowe.Starannie mieszamy.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy prostokąty 6cm x 8 cm. Na każdą połówkę prostokąta nakładamy farsz,przykrywamy druga połówką i zlepiamy ze sobą za pomocą widelca. Smarujemy bułeczki rozbełtanym białkiem. Nacinamy w poprzek wierzch bułeczek. Pozostawiamy na chwilkę do wyrośnięcia.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni - 20 minut.
Niezbyt puszyste w środku, ale za to z pysznym nadzieniem.
Zobaczcie sami.
SKŁADNIKI:
- 2 serki president
- cukier do serka-do smaku
- kilka łyżeczek wiórków kokosowych
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 żółtko
- 3/4 szklanki mleka
- 3 dag drożdży
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru
- białko do smarowania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Mąkę wsypujemy do miski, robimy w środku kopczyka dołek. Do dołka wlewamy letnie mleko, wkruszamy drożdże, wsypujemy szczyptę soli i łyżeczkę cukru. Po chwili, gdy drożdże zaczną "chodzić" dodajemy żółtko, i olej, po czym wyrabiamy ciasto. Odstawiamy ciasto a pół godzinki, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.Przygotowujemy nadzienie.Serek dosładzamy do smaku i dodajemy wiórki kokosowe.Starannie mieszamy.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy prostokąty 6cm x 8 cm. Na każdą połówkę prostokąta nakładamy farsz,przykrywamy druga połówką i zlepiamy ze sobą za pomocą widelca. Smarujemy bułeczki rozbełtanym białkiem. Nacinamy w poprzek wierzch bułeczek. Pozostawiamy na chwilkę do wyrośnięcia.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni - 20 minut.
Umieram z głodu! Lodówka pusta a tu takie pyszności!
OdpowiedzUsuńwyglądają tak, że gdyby nie moje zmęczenie już biegłabym do kuchni piec:)
OdpowiedzUsuńcudne!
Cuda cudeńka ;)mniam!
OdpowiedzUsuń