sobota, 22 października 2011

Pierożki z mięsem mielonym i skwarkami

Po moim apetycie na tłuste i treściwe potrawy meteorolodzy mogliby przepowiadać długoterminowe prognozy pogody : na zimną, mroźna zimę.  Nie, żebym chciała Was straszyć ale po "fazie ziemniaczanej" nadeszła "faza boczkowo-słoninowa". :) Na wersję hardcorową , czyli smalec ze skwarkami  przyjdzie jeszcze pewnie czas, na początek jednak proponuję Wam  chłopskie pierogi z mięsem i skwareczkami.

Jeśli jesteście na diecie, lub jeśli lubicie jedynie mięso "z papieru" ( mój mąż z "mięsa" uważa jedynie parówki, mortadelę i mielonki...) to ta potrawa zdecydowanie nie jest dla Was. Pozostałych zapraszam do gotowania.



SKŁADNIKI:

CIASTO:
  • 1 szklanka wody 
  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 jajko
  • sól
  • FARSZ
  • 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowo - wołowego
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • 20 dag wędzonej słoninki
  • 1 łyżka majeranku
  • pieprz, sól do smaku
Najpierw przygotowujemy ciasto.


Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej sól, jajko oraz wlewamy ciepłą wodę. Wyrabiamy ciasto - najpierw nożem ,a kiedy składniki się w miarę połączą-rękami. Gotowe ciasto powinno być gładziutkie, elastyczne. Odstawiamy gotowe ciasto na pół godzinki przykryte ściereczką. W tym czasie przygotowujemy farsz. 

Pierożki z mięsem mielonym i skwarkami

Surowe mięso przekładamy do miski. Cebulę i słoninkę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni. Po przestudzeniu dodajemy te składniki do surowego mięsa. Dodajemy również jajko oraz majeranek. Doprawiamy mięso solą i pieprzem.
Ciasto wałkujemy na grubość około 2-3 milimetrów. Szklanką wykrawamy krążki. Na każdy krążek kładziemy masę mięsną...

Pierożki z mięsem mielonym i skwarkami

 ...po czym przykrywamy je drugim krążkiem i zlepiamy krążki ze sobą za pomocą dłoni lub widelca.
 
Pierożki z mięsem mielonym i skwarkami

Zagotowujemy w sporym garnku wodę, solimy ją. Do wrzątku wrzucamy pierogi i gotujemy je około 5 minut od wypłynięcia . Wyjmujemy. Podajemy z podsmażoną cebulką i maleńkimi słoninkowymi skwareczkami. 
Pierożki z mięsem mielonym i skwarkami

3 komentarze:

  1. i powiedz jak ja mam wytrzymac na diecie jak ty takie smakolyki pokazujesz :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O rany, jak kusisz, ślinka cieknie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wciunia, to specjalnie dla Ciebie ugotuję wkrótce coś dietetycznego :)

    Sandi - do garów ! :D

    OdpowiedzUsuń

Komentarze mające na celu reklamę innych blogów nie będą akceptowane.