czwartek, 20 października 2011

Jesienią zawsze mam wzmożony apetyt na ziemniaki. Nagle nabieram ochoty na zapiekanki na ziemniakach, wszelkie pieczonki, ziemniaczki pieczone, fryteczki...nawet faszerowane ziemniaki, których zwykle po prostu nie chce mi się faszerować.  A oto efekt mojej ziemniakomanii ;

Ziemniaki nadziewane grzybami i kiełbasą



Tak wyglądają w promieniach zachodzącego październikowego słońca :)
Składniki są proste, banalne wręcz, ale gotowa potrawa smakuje wyśmienicie. Co nam będzie potrzebne do jej wykonania?

SKŁADNIKI:


  • 1 -1,5kg jak największych ziemniaków podobnej wielkości (jak widzicie moje "największe" ziemniaki nie są takie znowu duże :P )
  • 25 dag dowolnej kiełbasy
  • 20 dag pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 szklanka śmietany
  • 1 łyżeczka mąki
  • 25 dag sera żółtego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
Obieramy ziemniaki. Myjemy. Wydrążamy, pozostawiając dość cienkie brzegi ziemniaka. Zagotowujemy osoloną wodę. Wrzucamy do niej nasze ziemniaki na około 5 minut. 

Ziemniaki nadziewane grzybami i kiełbasą

Przygotowujemy farsz: obieramy ze skórki kiełbasę oraz pieczarki i cebulę. Pieczarki i cebulę podsmażamy. Mielimy kiełbasę razem z warzywami. Doprawiamy są i pieprzem. Ziemniaki ustawiamy równo w naczyniu do zapiekania wysmarowanym oliwą.Wypełniamy je farszem, po czym zalewamy śmietaną , którą wcześniej mieszamy z mąką , odrobiną pieprzu i soli.Całość posypujemy startym serem ( u mnie tego sera jest chyba tona :) )


Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni około 15-20 minut.

8 komentarzy:

  1. haha, widzę, że mamy takie same talerze:) te czarne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. cocoloco85 to moje ulubione...jakos mi tak ładnie jedzenie wygląda na czarnym kolorze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prezentują się wyśmienicie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. O matko ale sie zrobilam glodna!!!!:>

    OdpowiedzUsuń
  5. Cieszę się :D :D :D (wiem, wiem, podła jestem :) )

    OdpowiedzUsuń

Komentarze mające na celu reklamę innych blogów nie będą akceptowane.