czwartek, 29 września 2011

Drożdżowe rogaliki z marmoladą

Rogaliki z ciasta drożdżowego nadziewane marmoladą

Będzie drożdżowo ale inaczej niż zwykle. Będą świeże drożdże , a nie będziemy ich rozpuszczać w mleku. Będzie rośnięcie ciasta, ale nie w cieple, tylko... w lodówce. No i będą sprawcy całego zamieszania -  podarowana przez przyjaciółkę stolnica i wielki słój domowej marmolady! ( Tu darczyńczyni (?) dziękuję znad rogala :)  )


Rogaliki z ciasta drożdżowego nadziewane marmoladą

 SKŁADNIKI:


  • 50g drożdży
  • 500g mąki tortowej
  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki mleka
  • marmolada
  • cukier puder
  • cukier waniliowy 
Wszystkie składniki  (oczywiście oprócz marmolady i cukru pudru - który  posłuży nam dopiero do posypania gotowych rogalików) połączyć ze sobą.
Rogaliki z ciasta drożdżowego nadziewane marmoladą

Zagniatamy elastyczne ciasto i wstawiam na około 2 godziny do...lodówki. Tak , tak  - do lodówki . O dziwo urośnie ono nam bardzo ładnie. Oooo tak:

Rogaliki z ciasta drożdżowego nadziewane marmoladą

Ciasto po wyjęciu z lodówki dzielimy na 4 części. Rozwałkowujemy je. Ja miałam pomocnika :D

Rogaliki z ciasta drożdżowego nadziewane marmoladą

Z rozwałkowanych placków wycinamy talerzykiem koła. Ja użyłam raz talerzyka deserowego, raz dużego-obiadowego - oba rozmiary są w sumie w porządku. Koła kroimy nożem na trójkąty. Na każdy nakładamy odrobinę marmolady.

Rogaliki z ciasta drożdżowego nadziewane marmoladą

Zawijamy rogaliki i układamy na wysmarowanej tłuszczem blasze. Nie musimy się martwić jeśli rogaliki nie wychodzą nam równe. i tak nie będą bardziej koślawe niż moje :D

Rogaliki z ciasta drożdżowego nadziewane marmoladą

Teraz pozostaje nam już tylko pieczenie.  Rogalikom wystarczy około 25-30 minut w temperaturze 160 stopni. Zaglądajcie pod koniec czasu - jeśli rogaliki są rumiane, powinny już być dobre.  Po wyjęciu z piekarnika posypujemy  naszych delikwentów cukrem pudrem .
Prawda, że łatwo poszło?

Rogaliki z ciasta drożdżowego nadziewane marmoladą

4 komentarze:

  1. Mmm ślinka cieknie! bardzo ciekawy przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne drożdżowe dziwaki;) Uwielbiam takie rogaliki i często piekę, choć z nieco innego przepisu! Częstuję się jednym;P
    Bardzo smacznie u Ciebie - chętnie zostanę na dłużej! Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sama przyjemność tacy goście :) Zapraszam serdecznie i dziękuję za odwiedziny :) Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo prosty przepis,wypróbuję w niedzielę.Dziękuję i pozdrawiam.
    Małgosia

    OdpowiedzUsuń

Komentarze mające na celu reklamę innych blogów nie będą akceptowane.