Surówki i sałatki to moja Achillesowa pięta. Gorzej wychodzi mi chyba jedynie pieczenie ciast. Z tej jednak jestem akurat bardzo dumna. Jest bowiem prosta, zaledwie kilku składnikowa, ale te składniki tak się dopełniają, że ..że aż sama się dziwię :)
SKŁADNIKI:
- 1/2 kapusty pekińskiej,
- 2 jajka,
- 2-3 ogórki gruntowe,
- świeża natka pietruszki - garść
- majonez
- sól
Gotujemy jajka na twardo.Studzimy je. Obieramy ze skorupki. Myjemy warzywa, , przygotowujemy kapustę, usuwając nieładne liście.
Kapustę kroimy drobniutko, wkładamy ją do sporej miski. Lekko solimy i ugniatamy dłonią, by zmiękła i puściła sok.
Kroimy również na półplasterki jajka oraz ogórki. Natkę pietruszki drobniutko szatkujemy. Dodajemy te składniki do miski z kapustą. Następnie dodajemy około pół szklanki majonezu. Mieszamy starannie.
Smacznego!!!
Wygląda dobrze, ale... AŻ PÓŁ SZKLANKI majonezu? Nie wiem, czy się odważę.
OdpowiedzUsuńNie rozumiem w czym kłopot? Bojącym się majonezu, lub niezbyt go lubiącym polecam po prostu dodać mniej... :D
Usuńno wlasnie w czym klopot ,to poprostu tylko dwie lyzki, a mozna lyzke majonezu lyzke jogurtu
OdpowiedzUsuń