środa, 19 grudnia 2012

Kruche ciastka z makiem bez jajek

To bardzo proste ciasteczka. Ale coś w sobie mają, bo Młody już drugi raz w przeciągu kilku dni poprosił o ich upieczenie. A nawet w tym pomaga :).

 Robimy je w dwóch wersjach. Część wałkujemy baaaardzo cieniutko - są wtedy po upieczeniu niewiarygodnie kruche, ale trudno je przechowywać, są bardzo delikatne. Pozostałe robimy nieco grubsze - nadal są pyszne i zachowują swój kształt, co nie jest bez znaczenia, gdy chcemy podać je gościom.

 Łatwe ciasteczka z makiem



SKŁADNIKI:


  • 230 g mąki pszennej,
  • 100 g cukru pudru,
  • 50 ml mleka
  • 200 g masła
  • 2 łyżki suchego maku

Łatwe ciasteczka z makiem na święta


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:


Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem na gładką masę. Dodajemy partiami przesianą mąkę, nie przestając wyrabiać ciasta. Do gładkiej masy dodajemy mleko i mak, mieszamy. Z ciasta robimy kulę ( troszkę się lepi) i odstawiamy do lodówki na godzinę.

Wałkujemy ciasto, lekko podsypując mąką, na grubość około 3-4  mm (można jeszcze cieniej, ale wtedy wychodzą właśnie łamliwe i bardzo delikatne). Wykrawamy z ciasta dowolne kształty. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 około 10 minut (w zależności od grubości ciasteczek).

Warto zaglądać do piekarnika, bo ciastka w jednej chwili mogą nam się zbyt mocno spiec. Moim zdaniem lepiej piec je minutkę krócej, niż o minutę za długo :D.

Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy ciasteczka chwilę (wystarczą 2-3 minutki) na blasze,  aby stwardniały (zaraz po wyjęciu są bowiem mięciutkie i łamliwe). No i zajadamy :)

Ja myślałam o tym żeby je podrasować jeszcze czekoladą, ale Młody niestety zaoponował, twierdząc, że to zabije smak :D

Łatwe ciasteczka z makiem



17 komentarzy:

  1. Jakież to piekne! a przepis na prawdę super!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. śliczne świąteczne ciasteczka :-)
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis bardzo prosty - nic tylko wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają naprawdę apetycznie, ale nie wiem czy będą dla mnie dobre. Niestety problemy jelitowe nie pozwalają na spożywanie maku. Może uda się je zrobić bez maku z przykładowo wiórkami kokosowymi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam z wiórkami, ale jestem niemal pewna że też będą idealnie pasowały.

      Usuń
  5. Pyszności i jakie piękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubie ciasteczka z makiem. A twoje smakowicie wyglądają.

    OdpowiedzUsuń
  7. Będę je dzisiaj robiła moim tak zasmakowały że zjedli w 2 minuty;) te które przysłałaś;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe, ale super!
      Troszkę się stresowałam, czy Wam też będą smakowały takie zwyklaczki :D

      Usuń
  8. Jakie fajne ciasteczka, wyglądają smakowicie :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zabieram sie za pieczenie! Czy te ciasteczka moga polezec pare tygodni w plastikowym pojemniczku? Bo u nas zawsze sa zapasy dla gosci :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie sprawdzałam, przyznam, jak długo przechowywane ciasteczka zachowują swój dobry smak. Ale przypuszczam, że można je jakiś czas w tym pojemniczku pochomikować.
      Dobrze być chyba Waszym gościem :D

      Usuń
  10. Odpowiedzi
    1. koniecznie daj znać, czy smakowały! :)
      pozdrawiam!

      Usuń

Komentarze mające na celu reklamę innych blogów nie będą akceptowane.