Najczęściej ciasto na pierogi robię bez jajek - z samej mąki i wody - zaparzane. Tym bardziej na Wigilię. I choć to tylko dwa składniki, to ciasto zawsze mi wychodzi. Jest elastyczne, odpowiednio twarde, a pierogi nie rozklejają się w wodzie.
Pierogi z kapustą i grzybami to jedno z moich ulubionych dań na Wigilijnym stole. Przyznam, że cała reszta mogłaby dla mnie nie istnieć - z chęcią najadłabym się samymi pierogami :)
FARSZ:
Grzyby namaczamy w wodzie - na co najmniej dwie godziny.
Po upływie tego czasu podgotowujemy je w tej samej wodzie. Odsączamy grzyby z wody, studzimy ( nie wylewamy wody z gotowania grzybów, jeszcze się przyda).
Kapustę podgotowujemy w niewielkiej ilości wody. Studzimy i odciskamy z wody.
Na patelni na odrobinie oliwy podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Dodajemy do tego drobno pokrojone grzyby i kapustę. Podlewamy wodą z gotowania grzybów i smażymy razem aż płyn się zredukuje. Dodajemy sól i pieprz, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Przygotowujemy ciasto.
Z mąki usypujemy kopczyk, w którym robimy dołek. Wlewamy w ten dołek gorącą wodę. Mieszamy mąkę z wodą. Najlepiej użyć do tego noża, aby nie poparzyć rąk. Gdy odrobinę ostygnie, ugniatamy rękami elastyczne ciasto. Jeśli ciasto jest za rzadkie, należy dosypać maki, a jeśli za gęste- dolać wody.
Zrobione ciasto musi "odpocząć" przykryte czymś,żeby nie wysychało. Ja często po prostu wkładam je do foliowego worka. Po tym czasie odrywamy ciasto po kawałku i wałkujemy. Wycinamy szklanką kółka, nakładamy farsz i starannie zlepiamy. Gotujemy w lekko osolonej wodzie ze 3-4 minuty od wypłynięcia.
Pierogi z kapustą i grzybami to jedno z moich ulubionych dań na Wigilijnym stole. Przyznam, że cała reszta mogłaby dla mnie nie istnieć - z chęcią najadłabym się samymi pierogami :)
SKŁADNIKI:
CIASTO:- 350 g mąki
- ok. 1/2 szklanki wody
FARSZ:
- 500 g dobrej kiszonej kapusty
- 5 dag suszonych grzybów
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- sól i pieprz do smaku
- oliwa do smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Grzyby namaczamy w wodzie - na co najmniej dwie godziny.
Po upływie tego czasu podgotowujemy je w tej samej wodzie. Odsączamy grzyby z wody, studzimy ( nie wylewamy wody z gotowania grzybów, jeszcze się przyda).
Kapustę podgotowujemy w niewielkiej ilości wody. Studzimy i odciskamy z wody.
Na patelni na odrobinie oliwy podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Dodajemy do tego drobno pokrojone grzyby i kapustę. Podlewamy wodą z gotowania grzybów i smażymy razem aż płyn się zredukuje. Dodajemy sól i pieprz, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Przygotowujemy ciasto.
Z mąki usypujemy kopczyk, w którym robimy dołek. Wlewamy w ten dołek gorącą wodę. Mieszamy mąkę z wodą. Najlepiej użyć do tego noża, aby nie poparzyć rąk. Gdy odrobinę ostygnie, ugniatamy rękami elastyczne ciasto. Jeśli ciasto jest za rzadkie, należy dosypać maki, a jeśli za gęste- dolać wody.
Zrobione ciasto musi "odpocząć" przykryte czymś,żeby nie wysychało. Ja często po prostu wkładam je do foliowego worka. Po tym czasie odrywamy ciasto po kawałku i wałkujemy. Wycinamy szklanką kółka, nakładamy farsz i starannie zlepiamy. Gotujemy w lekko osolonej wodzie ze 3-4 minuty od wypłynięcia.
Pierogi z kapustą i grzybami bez jajek