niedziela, 23 grudnia 2012

Pierogi z kaszą jęczmienną i rydzami

Eksperymentalne pierogi ze świeżymi (a właściwie mrożonymi) grzybami  - z dodatkiem kaszy i zielonej czubrycy. Całkiem niezłe. Mam nadzieję, że zaskoczą moich współbiesiadników przy Wigilijnym stole :)

Pierogi bez jajek z kaszą jęczmienną i świeżymi grzybami



SKŁADNIKI:

CIASTO:
  • 350 g mąki
  • ok. 1/2 szklanki wody

FARSZ:
  • 300 g świeżych rydzów (lub mrożonych)
  • 100 g kaszy jęczmiennej ugotowanej
  • 1 łyżeczka czubrycy zielonej
  • sól i pieprz do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:


Grzyby podsmażamy chwilę na patelni z oliwą. Niezbyt długo, gdyż ściemnieją  i staną się gorzkie. Jeśli mamy grzyby mrożone, smażymy je na niewielkim ogniu tak długo, aż odparuje z nich woda.

Podsmażone grzyby miksujemy w blenderze razem z kaszą czubrycą, ew. solą i pieprzem.

Przygotowujemy ciasto.
Z mąki usypujemy kopczyk, w którym robimy dołek. Wlewamy w ten dołek gorącą wodę. Mieszamy mąkę z wodą. Najlepiej użyć do tego noża, aby nie poparzyć rąk.  Gdy odrobinę ostygnie, ugniatamy rękami elastyczne ciasto. Jeśli ciasto jest za rzadkie, należy dosypać maki, a jeśli za gęste- dolać wody.

Zrobione ciasto musi "odpocząć" przykryte czymś,żeby nie wysychało. Ja często po prostu wkładam je do foliowego worka. Po tym czasie odrywamy ciasto po kawałku i wałkujemy. Wycinamy szklanką kółka, nakładamy farsz i starannie zlepiamy. Gotujemy w lekko osolonej wodzie ze 3-4 minuty od wypłynięcia.

Pierogi bez jajek, z kaszą jęczmienną i świeżymi grzybami

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Komentarze mające na celu reklamę innych blogów nie będą akceptowane.