Eksperymentalne pierogi ze świeżymi (a właściwie mrożonymi) grzybami - z dodatkiem kaszy i zielonej czubrycy. Całkiem niezłe. Mam nadzieję, że zaskoczą moich współbiesiadników przy Wigilijnym stole :)
FARSZ:
Grzyby podsmażamy chwilę na patelni z oliwą. Niezbyt długo, gdyż ściemnieją i staną się gorzkie. Jeśli mamy grzyby mrożone, smażymy je na niewielkim ogniu tak długo, aż odparuje z nich woda.
Podsmażone grzyby miksujemy w blenderze razem z kaszą czubrycą, ew. solą i pieprzem.
Przygotowujemy ciasto.
Z mąki usypujemy kopczyk, w którym robimy dołek. Wlewamy w ten dołek gorącą wodę. Mieszamy mąkę z wodą. Najlepiej użyć do tego noża, aby nie poparzyć rąk. Gdy odrobinę ostygnie, ugniatamy rękami elastyczne ciasto. Jeśli ciasto jest za rzadkie, należy dosypać maki, a jeśli za gęste- dolać wody.
Zrobione ciasto musi "odpocząć" przykryte czymś,żeby nie wysychało. Ja często po prostu wkładam je do foliowego worka. Po tym czasie odrywamy ciasto po kawałku i wałkujemy. Wycinamy szklanką kółka, nakładamy farsz i starannie zlepiamy. Gotujemy w lekko osolonej wodzie ze 3-4 minuty od wypłynięcia.
SKŁADNIKI:
CIASTO:- 350 g mąki
- ok. 1/2 szklanki wody
FARSZ:
- 300 g świeżych rydzów (lub mrożonych)
- 100 g kaszy jęczmiennej ugotowanej
- 1 łyżeczka czubrycy zielonej
- sól i pieprz do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Grzyby podsmażamy chwilę na patelni z oliwą. Niezbyt długo, gdyż ściemnieją i staną się gorzkie. Jeśli mamy grzyby mrożone, smażymy je na niewielkim ogniu tak długo, aż odparuje z nich woda.
Podsmażone grzyby miksujemy w blenderze razem z kaszą czubrycą, ew. solą i pieprzem.
Przygotowujemy ciasto.
Z mąki usypujemy kopczyk, w którym robimy dołek. Wlewamy w ten dołek gorącą wodę. Mieszamy mąkę z wodą. Najlepiej użyć do tego noża, aby nie poparzyć rąk. Gdy odrobinę ostygnie, ugniatamy rękami elastyczne ciasto. Jeśli ciasto jest za rzadkie, należy dosypać maki, a jeśli za gęste- dolać wody.
Zrobione ciasto musi "odpocząć" przykryte czymś,żeby nie wysychało. Ja często po prostu wkładam je do foliowego worka. Po tym czasie odrywamy ciasto po kawałku i wałkujemy. Wycinamy szklanką kółka, nakładamy farsz i starannie zlepiamy. Gotujemy w lekko osolonej wodzie ze 3-4 minuty od wypłynięcia.
Pierogi z kaszą jęczmienną i rydzami