czwartek, 27 grudnia 2012

Sałatkę tę zrobiłam na Wigilię, ale świetnie się nada również jako przystawka sylwestrowo-karnawałowa, ponieważ jest lekka, bez dodatku majonezu, a jak wiadomo część naszych gości, zwłaszcza płci żeńskiej, często bywa na diecie.

Jest bardzo prosta, kilkuskładnikowa zaledwie, ale jak powiedziała moja szwagierka : " w prostocie siła" :)

Lekka sałatka ryżowa z tuńczykiem i koperkiem


SKŁADNIKI:

  • 100 g ryżu ( ja swój wcześniej uprażyłam, ale może być zwyczajny biały - ugotowany na sypko)
  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju
  • 2 spore pomidory
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól i pieprz do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Ugotowany i ostudzony ryż mieszamy z lekko rozdrobnionym tuńczykiem. Siekamy koperek i dodajemy go do ryżu i tuńczyka. Zostawiamy odrobinę do dekoracji. Pomidory kroimy w niewielką kostkę, mieszamy z sałatką. Doprawiamy całość solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dekorujemy pozostałym koperkiem.

Gotowe!

Lekka sałatka ryżowa  z tuńczykiem i koperkiem

4 komentarze:

  1. uwielbiam takie lekkie i szybkie sałatki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta sałatka to wielka porażka -- bez smaku i nie do zjedzenia NIE POLECAM !

    OdpowiedzUsuń
  3. Super, a jak komuś nie pasuje to niech się nie odzywa xd

    OdpowiedzUsuń

Komentarze mające na celu reklamę innych blogów nie będą akceptowane.