Dobra, przyznaję się :D Miałam nadzieję tytułem zwabić na bloga męską część społeczeństwa :) Lub chociaż jakiegoś przedstawiciela ... A przyrządzać będziemy owszem, piersi, lecz z kurczaka. Smaku zaś nada im jeden z bohaterów jesiennych przetworów - sok jabłkowy.
SKŁADNIKI:
- podwójna pierś z kurczaka,
- 1,5 szklanki soku z jabłek,
- 4 ząbki czosnku,
- przyprawa do kurczaka,
- mąka,
- olej do smażenia,
- garść posiekanej natki pietruszki
W czasie gdy nasz kurczak chłonie przyprawy , my zajmujemy się pozostałymi składnikami : obieramy czosnek i kroimy w słupki, zaś natkę drobno siekamy.
Po wyjęciu piersi z lodówki, oprószamy je mąką i wrzucamy na gorący tłuszcz. Obsmażamy z obu stron. Dodajemy pokrojony czosnek.
Kiedy czosnek odda swój aromat ( z pewnością będziecie wiedzieli, kiedy to nastąpi :) ), zalewamy wszystko połową soku. Odwracamy czasem mięso. Gdy sos jabłkowy się zredukuje, dodajemy natkę pietruszki oraz resztę soku.
Teraz pozostało nam już tylko zagotować całość raz jeszcze i ... podawać! Ja polecam z ryżem. Takim prażonym na przykład. Chcecie przepis?
Pierś z kurczaka duszona w soku jabłkowym