piątek, 30 września 2011

Owocowy filet z kurczaka duszony w jabłkach

Dobra, przyznaję się :D Miałam nadzieję tytułem zwabić na bloga  męską część społeczeństwa :) Lub chociaż jakiegoś przedstawiciela ...  A przyrządzać będziemy owszem, piersi, lecz z kurczaka. Smaku zaś nada im jeden z bohaterów jesiennych przetworów - sok jabłkowy.



SKŁADNIKI:


  • podwójna pierś z kurczaka,
  • 1,5 szklanki soku z jabłek,
  • 4 ząbki czosnku,
  • przyprawa do kurczaka, 
  • mąka,
  • olej do smażenia,
  • garść posiekanej natki pietruszki
Początek jest najmniej przyjemny. Musimy bowiem oczyścić mięso z błon i innych niechcianych niespodzianek. Pokroić je na takie niezbyt duże kotleciki. Porządnie doprawić przyprawami (lub idąc na łatwiznę po prostu przyprawą do kurczaka) i odstawić do lodówki na jakieś pół godzinki.

Owocowy filet z kurczaka duszony w jabłkach

W czasie gdy nasz kurczak chłonie przyprawy , my zajmujemy się pozostałymi składnikami : obieramy czosnek i kroimy w słupki, zaś natkę drobno siekamy.
Po wyjęciu piersi z lodówki, oprószamy je mąką i wrzucamy na gorący tłuszcz. Obsmażamy z obu stron. Dodajemy pokrojony czosnek.

Owocowy filet z kurczaka duszony w jabłkach

 Kiedy czosnek odda swój aromat ( z pewnością będziecie wiedzieli, kiedy to nastąpi :) ),  zalewamy wszystko połową soku. Odwracamy czasem mięso. Gdy sos jabłkowy się zredukuje, dodajemy natkę pietruszki oraz resztę soku. 

Owocowy filet z kurczaka duszony w jabłkach

Teraz pozostało nam już tylko zagotować całość raz jeszcze i ... podawać! Ja polecam z ryżem. Takim prażonym na przykład. Chcecie przepis?

Owocowy filet z kurczaka duszony w jabłkach

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Komentarze mające na celu reklamę innych blogów nie będą akceptowane.