czwartek, 31 października 2013

Kurczak w zupie cebulowej był jedną z naszych ulubionych straw z początków wspólnego mieszkania.  Niewiele wówczas umiałam ugotować (tak! jeszcze mniej niż dzisiaj!), a toto zawsze się udawało, szybko się robiło i było smaczne. Z czasem nauczyłam się przyrządzać to danie bez dodatku zupy w proszku : KLIK , ale skoro o męskim gotowaniu mowa - już widzę jak A. sieka i praży praży cebulkę...

Postanowiłam więc przypomnieć i tę wersję.

SKŁADNIKI:

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem.

Piersi kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy je na cienkie plasterki lub w kostkę.
Proszek z zupy cebulowej starannie rozprowadzamy ze śmietaną.

Układamy kawałki kurczaka w naczyniu żaroodpornym. Na to kładziemy plasterki serka topionego (najlepiej kroi się mocno schłodzony), polewamy śmietaną.

Pieczemy ok. 40-45 min. Pod koniec pieczenia posypujemy prażoną cebulką dołączoną do "Pomysłu na..".



13 komentarzy:

  1. Świetny pomysł na kurczaka, którego uwielbiam w każdej formie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubie kurczaka i lubię zupy cebulowe. Ta potrawa jest dla mnie. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. mamamija :D jak to smakowicie wygląda bardzo sie przyda dziękuje szukałem czegoś takiego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Danie wygląda bardzo apetycznie :) Zrobię dzisiaj na obiad :) Mam do Pana pytanie, dużo ostatnio mówi się o gwarancji jakości drobiu QAFP, myśli Pan, że lepiej kupować mięsko właśnie z taką gwarancją? Mam małe dziecko i chciałabym, żeby się zdrowo odżywiało. Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubie potrawy z kurczaka

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo to ciekawie wygląda i nie jest to nudny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  7. takie dania to la lubię:) świetny przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Po tytule przepisu myslalam, że to faktycznie będzie kurczak w zupie...zupie prawdziwej, a nie z torebki. I przeraża mnie posypywanie dania cebulką z torebki...Nie skorzystam z takiej wersji :(

    OdpowiedzUsuń
  9. Kolejny pomysł na kurczaka, super! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ostatnio robiłam zupę cebulową, ale nie należała do najsmaczniejszych... myślę, że z tego przepisu będzie zupełnie inaczej! ;)

    OdpowiedzUsuń

Komentarze mające na celu reklamę innych blogów nie będą akceptowane.