niedziela, 6 listopada 2011

Wiem, wiem, obijam się. Postów jak na lekarstwo. Wszystko dlatego, że chyba zapadam w zimowy (jesienny?) sen . Na szczęście gotuję nadal i wszystko dokumentuję, więc co się odwlecze, to nie uciecze :)

Dziś więc tylko na szybko obiecany kurczak. Kiedyś robiłam tę potrawę z użyciem zupy cebulowej w proszku, ale odkryłam,że z powodzeniem możemy uzyskać ten sam efekt pomijając "gotowca". Zapraszam więc do gotowania i Was.


SKŁADNIKI:


  • 2 filety z piersi kurczaka,
  • 0,5 l śmietany (18%),
  • 3 -4 łyżki prażonej cebuli
  • serek topiony
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • pół łyżeczki papryki słodkiej

Pierś z kurczaka kroimy na cienkie plasterki. Leciuteńko solimy i pieprzymy. Odstawiamy na parę minut. W tym czasie do śmietany dodajemy przyprawy oraz prażoną cebulkę. Mieszamy starannie. Odrobinę sosu wylewamy na dno żaroodpornego naczynia. Na sos układamy warstwę mięsa kurczaka. Na mięso układamy plasterki topionego serka , na serek zaś pozostały sos. Pieczemy przykryte w temperaturze 180 stopni około 40 minut.

Pierś z kurczaka  ze śmietaną i cebulką prażoną

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Komentarze mające na celu reklamę innych blogów nie będą akceptowane.