środa, 11 września 2013

Klopsiki w sosie jabłkowym

Przyznam się w tajemnicy, że do nie dawna nie miałam pojęcia, że klopsiki i pulpety to nie to samo. Taka ze mnie ignorantka!
Dla tych, którzy nie wiedzą, w czym różnica, spieszę z wyjaśnieniem.
Pulpety gotuje się w wywarze, bezpośrednio po uformowaniu, a klopsiki - najpierw obsmaża na gorącym tłuszczu. Ot, cała tajemnica.

Dzisiaj mamy więc klopsiki. W sosie z jabłek. Pyszne!


Pulpety w sosie z jabłek



SKŁADNIKI:

  • 40 dag mieszanego mięsa mielonego
  • 4 cebule
  • 2 dość duże jabłka
  • 1 czerstwa bułka
  • 1/3 szklanki śmietany 30%
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 250 ml bulionu (może być z kostki)
  • 3 łyżki masła
  • sól do smaku
  • biały pieprz mielony do smaku
  • słodka papryka mielona do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Czerstwą bułkę moczymy w zimnej wodzie. Czekamy aż nasiąknie, po czym starannie ją odciskamy.
Umytą nać pietruszki osuszamy i siekamy drobniutko.

Mięso zagniatamy z bułką i natką, aż uzyskamy jednolitą masę. (Odrobinę natki pozostawiamy do dekoracji gotowego dania). Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. Z masy mięsnej formujemy klopsiki. Podsmażamy je na rozgrzanym maśle, aż się z każdej strony ładnie zrumienią.

Cebule obieramy i kroimy na talarki. Umyte jabłka kroimy na ćwiartki, usuwamy z nich gniazda nasienne, a resztę kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę i jabłka wrzucamy do klopsików, na patelnię i smażymy wszystko razem jeszcze ok. 5 minut. Dolewamy gorący bulion, a następnie śmietanę. Gotujemy kolejne 5 minut, na małym ogniu, mieszając.

W razie konieczności doprawiamy do smaku.

Podajemy z makaronem, posypane natką pietruszki.

Pulpety w sosie z jabłek



3 komentarze:

Komentarze mające na celu reklamę innych blogów nie będą akceptowane.