środa, 31 lipca 2013

Smażony por w cieście piwnym

Długo myślałam nad tym, jakie danie przygotować na konkurs piwa Książęcego. Tak długo, że zanim się obejrzałam ostał mi się tylko jeden dzień na wzięcie udziału w nim. Wymyśliłam sobie ciasto piwne ale jest ono dość oklepane. Postanowiłam więc usmażyć w nim pora-bo z takim połączeniem się jeszcze nie spotkałam.

Efekt zaskoczył mnie samą. Por w cieście piwnym jest przepyszny. Smakuje nawet dzieciom. Wcinały porowe krążki jak chipsy :)


SKŁADNIKI:

  • 1-2 pory (biała część)
  • 1/2 szklanki piwa Książęce Jasne Ryżowe
  •  1 jajko
  • 3/4 szklanki mąki 
  • sól i pieprz do smaku
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Umyte pory kroimy na około 3 mm. krążki. Rozkładamy je na deseczce lub talerzu, oprószamy solą i odstawiamy na bok.

Mąkę, piwo i jajko mieszamy ze sobą, tak by powstało jednolite ciasto o konsystencji śmietany. Solimy do smaku, oraz dodajemy czarny pieprz - dość sporo.


Każdy plasterek pora maczamy w cieście piwnym, obtaczamy w bułce tartej, po czym smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron-na złoto.

Danie jest dobre zarówno na ciepło i na zimno. Smacznego!

3 komentarze:

  1. Czy te pory w środku też są usmażone? Takie miękkie, delikatne czy chrupiące raczej?

    OdpowiedzUsuń
  2. Sorki, że odpisuję dopiero teraz, ale obijałam się na wakacjach :)

    Powiedziałabym, że pory są al dente :) Czyli nie całkiem surowe, miękkawe, ale też nie "rozgotowane".

    OdpowiedzUsuń

Komentarze mające na celu reklamę innych blogów nie będą akceptowane.