Efekt zaskoczył mnie samą. Por w cieście piwnym jest przepyszny. Smakuje nawet dzieciom. Wcinały porowe krążki jak chipsy :)
SKŁADNIKI:
- 1-2 pory (biała część)
- 1/2 szklanki piwa Książęce Jasne Ryżowe
- 1 jajko
- 3/4 szklanki mąki
- sól i pieprz do smaku
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Umyte pory kroimy na około 3 mm. krążki. Rozkładamy je na deseczce lub talerzu, oprószamy solą i odstawiamy na bok.Mąkę, piwo i jajko mieszamy ze sobą, tak by powstało jednolite ciasto o konsystencji śmietany. Solimy do smaku, oraz dodajemy czarny pieprz - dość sporo.
Każdy plasterek pora maczamy w cieście piwnym, obtaczamy w bułce tartej, po czym smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron-na złoto.
Danie jest dobre zarówno na ciepło i na zimno. Smacznego!
Czy te pory w środku też są usmażone? Takie miękkie, delikatne czy chrupiące raczej?
OdpowiedzUsuńSorki, że odpisuję dopiero teraz, ale obijałam się na wakacjach :)
OdpowiedzUsuńPowiedziałabym, że pory są al dente :) Czyli nie całkiem surowe, miękkawe, ale też nie "rozgotowane".