Mięso plus owoce to jedno z moich ulubionych połączeń smakowych. Czy to pomarańcza, czy słodki granat, czy też pospolite jabłko-owoc nadaje mięsiwom intrygującego smaczku, lekkości. Potrafi zaskoczyć.
Ciekawe, czy upieczony przeze mnie kurczak był zaskoczony :)
Ciekawe, czy upieczony przeze mnie kurczak był zaskoczony :)
SKŁADNIKI:
- 3 udka z kurczaka
- 1-2 jabłka
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1/4 kostki masła
- 1-2 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Umyte i osuszone udka nacieramy solą. Odstawiamy na kilka godzin w chłodnym miejscu (patrz: lodówka). Masło wkładamy do zamrażarki lub zamrażalnika.
Następnie udka te opłukujemy z nadmiaru soli, osuszamy. Układamy w naczyniu żaroodpornym, które wcześniej należy nasmarować olejem.
Jabłka myjemy, kroimy w ósemki, usuwamy gniazda nasienne. Nie obieramy ich ze skórki!
Obkładamy mięso kawałkami jabłek. Całość posypujemy pieprzem i majerankiem oraz masłem, startym na tarce o grubych oczkach.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40-50 min.
Następnie udka te opłukujemy z nadmiaru soli, osuszamy. Układamy w naczyniu żaroodpornym, które wcześniej należy nasmarować olejem.
Jabłka myjemy, kroimy w ósemki, usuwamy gniazda nasienne. Nie obieramy ich ze skórki!
Obkładamy mięso kawałkami jabłek. Całość posypujemy pieprzem i majerankiem oraz masłem, startym na tarce o grubych oczkach.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40-50 min.
Kurczak z majerankiem i jabłkami to doskonałe połączenie... ale ja w ogóle majerankowa jestem :-)
OdpowiedzUsuńMój był zaskoczony. Pycha!!
OdpowiedzUsuńKurczak na slodko - ciekawie
OdpowiedzUsuń