SKŁADNIKI:
450 g mrożonego szpinaku (użyłam brykietu)1 duża garść drobnego makaronu
1 litr bulionu z warzyw
3 łyżki masła
3-4 jajka
3-4 łyżki śmietany 30%
2 łyżeczki mąki
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
parmezan do posypania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Jajka gotujemy na twardo. Zalewamy zimną wodą.W rondlu rozgrzewamy masło, podsmażamy na nim przeciśnięty przez praskę czosnek ( uważamy, by zbytnio się nie zrumienił, bo będzie gorzki). Dodajemy do niego szpinak. Smażymy aż się rozmrozi i odparuje wodę. Jeśli mamy szpinak liściasty, warto go teraz zmiksować. Drobny szpinak, taki jak w brykiecie, tego nie wymaga.
Bulion warzywny zagotowujemy. Dodajemy do niego zawartość rondla ( szpinak z czosnkiem), a także makaron. Gotujemy na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gdy makaron będzie już al dente (czyli półtwardy), dodajemy do zupy zahartowaną śmietanę, a następnie mąkę wymieszaną z odrobiną zimnej wody. Zagotowujemy. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Podajemy w miseczkach, razem z połówkami jajek na twardo, posypaną parmezanem.
No i jutro nie będzie rosołu! dziękuje! u Ciebie zawsze znajdę dawki inspiracji :*
OdpowiedzUsuńLubię szpinak, z chęcią spróbowałabym Twojej zupki :)
OdpowiedzUsuńcoś to ja widzę, że szpinak teraz popularny, już na którymś blogu z rzędu na blogspot widzę zupę szpinakową i fajnie, bo zdrowa :)
OdpowiedzUsuńModa modą, ale mam szpinakożerne dziecko, o dziwo. I się tak ten szpinak przewija na różne sposoby, żebym słuchać nie musiała, że dziecku szpinaku żałuję :D
UsuńOh uwielbiam - to moja ulubiona! Z parmezanem brzmi zachęcająco! :) Wpraszam się!!! :)
OdpowiedzUsuńja mam ostatnio romans z parmezanem :D
Usuńdawaj do nas, Cypis Cię szpinakiem uraczy, tak myślę :)
jajko dodaje się ze względu na to że szpinak wypłukuje wapń
OdpowiedzUsuń