czwartek, 23 maja 2013

Dodatki do dań z grilla to równie ważny element uczty, jak mięso, czy ryby. Ziemniaki grilluje chyba każdy. Trudno się dziwić, bo są niezrównane w smaku - ustępują chyba tylko ziemniakom pieczonym w ognisku.
Dla urozmaicenia, tym razem, zrobiłam do nich dip - z czosnkiem i szczypiorkiem. Super uzupełnił smak ziemniaków!

Ziemniaczki z grilla z czosnkowym twarożkiem i szczypiorkiem


SKŁADNIKI:

  • 8 średnich ziemniaków
  • 1 kostka twarogu 
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól i pieprz do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Ziemniaki szorujemy starannie, po czym gotujemy je w łupinach, w wodzie z dodatkiem soli około 20 minut. Odcedzamy.

Zawijamy każdy ziemniak z osobna w folię aluminiową i grillujemy około 40 minut na niezbyt dużym ogniu. (Ja ustawiałam ziemniaki na obrzeżach grilla już od początku jego rozpalenia, tak aby były gotowe do innych dań).

W tym czasie przyrządzamy dip. Do twarogu dodajemy śmietanę, posiekany drobniutko szczypiorek i przyprawy. Mieszamy starannie, tak by powstała w miarę jednolita pasta. 

Upieczone ziemniaki wyjmujemy z folii aluminiowej, robimy po środku, za pomocą łyżeczki, wgłębienie - nakładamy tamże nieco twarożkowego dipu. Jemy póki gorące :)

Ziemniaczki z grilla z czosnkowym twarożkiem i szczypiorkiem

Ziemniaczki z grilla z czosnkowym twarożkiem i szczypiorkiem

9 komentarzy:

  1. Cudnie to wygląda!
    Urocza piknikowa sceneria.
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  2. coś stosownego dla wielkopolski..., ziemniak + twarożek = idealne i smaczne połączenie! Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podlasie też ziemniakiem stoi :D
      Pozdrawiam !

      Usuń
    2. tak zwana pyra z gzikiem, po poznańsku ;)

      Usuń
    3. tak zwana pyra z gzikiem, po poznańsku ;)

      Usuń
  3. proste - najlepsze. Też lubię pieczone ziemniaczki z twarogiem lub sosem jogurtowym - pyszności !

    OdpowiedzUsuń

Komentarze mające na celu reklamę innych blogów nie będą akceptowane.