Dla urozmaicenia, tym razem, zrobiłam do nich dip - z czosnkiem i szczypiorkiem. Super uzupełnił smak ziemniaków!
SKŁADNIKI:
- 8 średnich ziemniaków
- 1 kostka twarogu
- 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 pęczek szczypiorku
- sól i pieprz do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ziemniaki szorujemy starannie, po czym gotujemy je w łupinach, w wodzie z dodatkiem soli około 20 minut. Odcedzamy.
Zawijamy każdy ziemniak z osobna w folię aluminiową i grillujemy około 40 minut na niezbyt dużym ogniu. (Ja ustawiałam ziemniaki na obrzeżach grilla już od początku jego rozpalenia, tak aby były gotowe do innych dań).
W tym czasie przyrządzamy dip. Do twarogu dodajemy śmietanę, posiekany drobniutko szczypiorek i przyprawy. Mieszamy starannie, tak by powstała w miarę jednolita pasta.
Zawijamy każdy ziemniak z osobna w folię aluminiową i grillujemy około 40 minut na niezbyt dużym ogniu. (Ja ustawiałam ziemniaki na obrzeżach grilla już od początku jego rozpalenia, tak aby były gotowe do innych dań).
W tym czasie przyrządzamy dip. Do twarogu dodajemy śmietanę, posiekany drobniutko szczypiorek i przyprawy. Mieszamy starannie, tak by powstała w miarę jednolita pasta.
Upieczone ziemniaki wyjmujemy z folii aluminiowej, robimy po środku, za pomocą łyżeczki, wgłębienie - nakładamy tamże nieco twarożkowego dipu. Jemy póki gorące :)
Jakie pyszności!:)
OdpowiedzUsuńCudnie to wygląda!
OdpowiedzUsuńUrocza piknikowa sceneria.
Pozdrowienia!
Oj pyszności ;)
OdpowiedzUsuńcoś stosownego dla wielkopolski..., ziemniak + twarożek = idealne i smaczne połączenie! Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńPodlasie też ziemniakiem stoi :D
UsuńPozdrawiam !
tak zwana pyra z gzikiem, po poznańsku ;)
Usuńtak zwana pyra z gzikiem, po poznańsku ;)
Usuńproste - najlepsze. Też lubię pieczone ziemniaczki z twarogiem lub sosem jogurtowym - pyszności !
OdpowiedzUsuń