środa, 6 marca 2013

Filet z pstrąga łososiowego do złudzenia przypomina filet z łososia. Wszystko to zawdzięcza  swojemu kolorowi. W zasadzie to wiele osób nie ma pojęcia, co to za ryba. Szczerze mówiąc ja też nie wiedziałam  :)
Zrobiłam więc mały research w internecie. Otóż pstrąg łososiowy to nazwa handlowa hodowlanej troci, która kolor swój zawdzięcza dokarmianiu barwnikiem - Astaxanthinem.

Barwnik ten występuje w naturze - jest składnikiem pancerza skorupiaków, chętnie zjadanych przez wszelkie łososiowate. W jakim celu się nim karmi trocie? To proste - ludzie utożsamiają ryby łososiowate z czerwonym kolorem - jest oznaką szlachetności mięsa, dobrej jakości i świeżości...

Niemniej jednak to bardzo smaczna ryba. Soczysta, delikatna. Ja przygotowałam ją z dodatkiem cukinii, zapieczoną pod sosem śmietanowo-porowym. Szybko, łatwo i pysznie :)

Zapiekana ryba z cukinią, porem i śmietanowym sosem

SKŁADNIKI:

  • filet z pstrąga łososiowego bez skóry ( ok. 300-350 g)
  • 1 mała cukinia
  • 1 por
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • olej do smażenia
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 

 Filet myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Dzielimy na 3-4 mniejsze kawałki. Oprószamy z obu stron solą i pieprzem. Skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na chwilkę do lodówki.
 
W tym czasie kroimy pora na plasterki. Dusimy go na patelni wraz z łyżką oleju. Gdy por będzie już miękki, wlewamy  na patelnię śmietanę. Gotujemy wszystko na niedużym ogniu, aż sos nieco zgęstnieje. Doprawiamy go solą i pieprzem.

Cukinię myjemy i przy pomocy obieraczki do warzyw kroimy na cienkie paseczki.
Naczynie żaroodporne lekko smarujemy oliwą. Kładziemy w nim połowę paseczków cukinii - układając z nich jakby gniazdka - w takiej ilości, ile mamy kawałków ryby. Na gniazdach tych układamy pstrąga. Przykrywamy  go paseczkami cukinii. Polewamy sosem śmietanowym.
Zapiekamy w temp. 200 stopni przez około 20 minut. Jemy gorące :)



Zapiekana ryba z cukinią porem i sosem śmietanowym


7 komentarzy:

  1. Sos śmietanowo porowy jest z pewnością godny uwagi. :)
    Zresztą całe danie na pewno jest obłędnie pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak dla mnie zarówno danie, sposób podania jak i nazwa jest godny karty restauracyjnej! Obrazek nie kląmie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Przecudnie wygląda i ijest zdrowym daniem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam pstrąga łososiowego :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzis zrobie w taki sposob inna rybke-mirune. Bedzie pysznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. cukinia za skóra?

    OdpowiedzUsuń

Komentarze mające na celu reklamę innych blogów nie będą akceptowane.