czwartek, 7 marca 2013

Pałki z kurczaka w pomarańczach to idealne danie obiadowe  sytuacji , gdy macie nakarmić dużo osób, a nie chcecie się zbytnio narobić. Robią się w zasadzie same. Kurczaka lubi prawie każdy, więc ryzyko, że nie trafimy w gusta naszych  "zjadaczy", jest znikome :)

W dodatku tak przygotowany kurczak jest soczysty i aromatyczny, a sos pomarańczowy nadaje mu nutki oryginalności.
 
Pomarańczowe pałki z kurczaka z czosnkiem



SKŁADNIKI: 8 podudzi z kurczaka 2 soczyste pomarańcze 3-4 ząbki czosnku papryka słodka i ostra do smaku sól i pieprz do smaku






(opcjonalnie możecie użyć ulubionej przyprawy do kurczaka, ulubionych ziół -polecam rozmaryn! )
woreczki do pieczenia



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Udka myjemy i osuszamy przy pomocy papierowego ręcznika. Nacieramy solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką.
Pomarańcze filetujemy, tzn. pozbawiamy je tych cienkich błonek. Tu możecie zerknąć, jak to najprościej zrobić :  KLIK.

Czosnek obieramy i kroimy na plasterki. Kurczaka wkładamy do woreczka do pieczenia. Dodajemy do niego również kawałeczki pomarańczy i czosnek. Wlewamy też sok, który się wyciśnie podczas filetowania pomarańczy.  Zamykamy szczelnie woreczek.
Pieczemy kurczaka przez około 40-45 min w temperaturze 200 stopni.

Jeśli nie macie piekarnika z termoobiegiem, warto choć raz podczas pieczenia obrócić worek  na drugą stronę, by mięso opiekało się równo. Tylko przy tym uważajcie :)
Upieczone udka wyjmujemy z woreczka. Płyn powstały podczas pieczenia wraz z cząstkami owoców i czosnku miksujemy przy pomocy blendera. Podajemy udka z sosem :)

Pomarańczowe pałki z kurczaka pieczone z czosnkiem

Pomarańczowe pałki z kurczaka pieczone z czosnkiem

P.S. Przepis podpatrzony u "Editha" na gotujmy.pl.

3 komentarze:

  1. To się zgrałyśmy z tym drobiem w pomarańczach. U mnie indyk z pomarańczami :-) Bardzo lubię połączenie mięsa z owocami, choć ostatnio dowiedziałam się, że ponoć to nie zdrowe... ale co mi tam, lubię i już.
    Twoje pałeczki wyglądają bardzo apetycznie i jaka fajna gra światła na zdjęciach. Piękne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe, to nieźle :D To pewno ten powiew wiosny robi smaka na owoce :)
      Nie słyszałam nigdy, że mięso z owocami jest niezdrowe - muszę poczytać...JA tez to połączenie uwielbiam :)

      Usuń

Komentarze mające na celu reklamę innych blogów nie będą akceptowane.