sobota, 29 grudnia 2012

Szuba czyli śledź pod pierzynką

Ta sałatka warstwowa jest znana w wielu rejonach Polski- pod różnymi nazwami. Ostatnio spotkałam się nawet ze zdaniem, że szuba, a śledź pod pierzynką to dwa różne dania. No i szczerze mówiąc nie ogarniam :) Jeśli Wy wiecie coś na temat tych różnic - dajcie znać w komentarzach.

Ile nazw, tyle i sposobów przygotowania szuby. Jedni dodają do niej kukurydzę, inni jabłko...różna bywa też kolejność warstw :) Jedno jest pewne - śledzia zabraknąć w niej nie może :)

Ja posiłkowałam się wersją Doroty z bloga smakuje.blox.pl

Sałatka warstwowa ze sledziem i buraczkami



SKŁADNIKI:

  • 4 ugotowane ziemniaki
  • 1 cebula
  • 4 filety śledziowe solone
  • 3 ogórki kiszone
  • 2 średnie ugotowane buraki
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • majonez

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:


Filety należy wcześniej namoczyć w wodzie na kilka godzin, aby nieco złagodzić ich słoność. Następnie opłukujemy je, osuszamy i kroimy w kostkę.
W kostkę kroimy również ziemniaki i układamy je na samym dnie miski. Cebulę obieramy, kroimy drobno i sparzamy wrzątkiem. Odcedzamy. Kładziemy na warstwie ziemniaków. Następnie  kładziemy warstwę śledzia.  Przykrywamy sałatkę warstwą majonezu. Na nim kładziemy pokrojone w kostkę ogórki, następnie  starte na tarce o grubych oczkach buraki. Na to znów warstwa majonezu.

 Na samym końcu dajemy warstwę jajek, startych na tarce.  Przechowujemy w lodówce.

Sałatka warstwowa ze śledziem i buraczkami

3 komentarze:

  1. Proponuję spróbować z dużą ilością szczypioru a buraki gotowane zastąpić marynowanymi ...

    OdpowiedzUsuń

Komentarze mające na celu reklamę innych blogów nie będą akceptowane.