Ta sałatka warstwowa jest znana w wielu rejonach Polski- pod różnymi nazwami. Ostatnio spotkałam się nawet ze zdaniem, że szuba, a śledź pod pierzynką to dwa różne dania. No i szczerze mówiąc nie ogarniam :) Jeśli Wy wiecie coś na temat tych różnic - dajcie znać w komentarzach.
Ile nazw, tyle i sposobów przygotowania szuby. Jedni dodają do niej kukurydzę, inni jabłko...różna bywa też kolejność warstw :) Jedno jest pewne - śledzia zabraknąć w niej nie może :)
Ja posiłkowałam się wersją Doroty z bloga smakuje.blox.pl
Filety należy wcześniej namoczyć w wodzie na kilka godzin, aby nieco złagodzić ich słoność. Następnie opłukujemy je, osuszamy i kroimy w kostkę.
Ile nazw, tyle i sposobów przygotowania szuby. Jedni dodają do niej kukurydzę, inni jabłko...różna bywa też kolejność warstw :) Jedno jest pewne - śledzia zabraknąć w niej nie może :)
Ja posiłkowałam się wersją Doroty z bloga smakuje.blox.pl
SKŁADNIKI:
- 4 ugotowane ziemniaki
- 1 cebula
- 4 filety śledziowe solone
- 3 ogórki kiszone
- 2 średnie ugotowane buraki
- 3 jajka ugotowane na twardo
- majonez
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Filety należy wcześniej namoczyć w wodzie na kilka godzin, aby nieco złagodzić ich słoność. Następnie opłukujemy je, osuszamy i kroimy w kostkę.
W kostkę kroimy również ziemniaki i układamy je na samym dnie miski. Cebulę obieramy, kroimy drobno i sparzamy wrzątkiem. Odcedzamy. Kładziemy na warstwie ziemniaków. Następnie kładziemy warstwę śledzia. Przykrywamy sałatkę warstwą majonezu. Na nim kładziemy pokrojone w kostkę ogórki, następnie starte na tarce o grubych oczkach buraki. Na to znów warstwa majonezu.
Na samym końcu dajemy warstwę jajek, startych na tarce. Przechowujemy w lodówce.
Na samym końcu dajemy warstwę jajek, startych na tarce. Przechowujemy w lodówce.
uwielbiam tą sałatkę
OdpowiedzUsuńProponuję spróbować z dużą ilością szczypioru a buraki gotowane zastąpić marynowanymi ...
OdpowiedzUsuńpyszna jest
OdpowiedzUsuń