Placki ziemniaczane pewno każdy zna i robił. U mnie, w krainie ziemniakiem słynącej, to po prostu jedna z podstawowych podstaw w menu. Lubie je urozmaicać, bo mimo iż podstawowa ich wersja jest bardzo smaczna, nudzi się..co tu dużo mówić.
Super sposobem na odmianę zwykłych ziemniaczanych placków jest przygotowanie do nich jakiegoś smacznego dipu. Ja wykorzystałam dziś zasoby lodówki, i tak powstał dip twarożkowy z dodatkami.
Genialnie do placków pasował, mimo że ja nie jestem zwolenniczka jedzenia placków ziemniaczanych ze śmietaną np.
Obieramy ziemniaki. Trzemy je na tarce o najdrobniejszych oczkach. Odstawiamy na chwilkę by puściły sok, po czym sok z wierzchu zlewamy. Dodajemy drobno posiekaną cebulę, mąkę i jajko. Doprawiamy czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą i pieprzem. Mieszamy. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu, z obu stron, na złoto niewielkie placuszki.
Twarożek, jogurt i majonez miksujemy na gładko. Dodajemy do tego pokrojoną drobno paprykę i dymkę, a także posiekaną natkę pietruszki. Przyprawiamy solą, pieprzem, cukrem. Mieszamy.
Podajemy placki z dodatkiem dipu - najlepiej na ciepło.
Super sposobem na odmianę zwykłych ziemniaczanych placków jest przygotowanie do nich jakiegoś smacznego dipu. Ja wykorzystałam dziś zasoby lodówki, i tak powstał dip twarożkowy z dodatkami.
Genialnie do placków pasował, mimo że ja nie jestem zwolenniczka jedzenia placków ziemniaczanych ze śmietaną np.
SKŁADNIKI:
NA PLACKI:- 80 dag ziemniaków
- 1 cebula
- 1 jajko
- 3-4 łyżki mąki
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- tłuszcz do smażenia
- 25 dag twarożku
- 1 dymka
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- kawałek czerwonej papryki
- posiekana natka pietruszki
- sól, pieprz i cukier do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Twarożek, jogurt i majonez miksujemy na gładko. Dodajemy do tego pokrojoną drobno paprykę i dymkę, a także posiekaną natkę pietruszki. Przyprawiamy solą, pieprzem, cukrem. Mieszamy.
Podajemy placki z dodatkiem dipu - najlepiej na ciepło.
Mąż mój najdroższy uwielbia placki ziemniaczane, jak mu zrobię z twoim dipem pewnie będzie mnie na rękach do końca miesiąca nosił! :)
OdpowiedzUsuńTo zrób pierwszego września :D, bo teraz to niecałe pół miesiąca zostało :D
Usuńzjadłabym. :) gdyby mi ktoś usmażył.
OdpowiedzUsuńJezuuuuu - tyle pyszności :)
OdpowiedzUsuńpysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie, choć ja wolę z cukrem :)
OdpowiedzUsuńJa też zawsze jadłam z cukrem i ze śmietaną :)) ale Twoja wersja tak bosko wygląda,że muszę ją wypróbować! ;-)
OdpowiedzUsuńJa też szukam i próbuję odmiany placków ziemniaczanych, jednak zawsze wracam do tradycyjnych, są proste i pyszne - dla mnie najlepsze.
OdpowiedzUsuńPodstawowa podstawa - genialne ;) coś jak oczywista oczywistość hihihi
Rzekłabym nawet, że podstawa podstawowej podstawy :D
UsuńAle dawno nie robiłam placków ziemniaczanych... Zawsze jadłam je z cukrem albo z jakimś mięsnym sosem, ale z takim sosem twarożkowym też muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńA ja właśnie nie wiem, jak ktoś może placki ziemniaczane jeść na słodko. :) Choć synek ostatnio przyszedł do domu od kolegi , zachwycony jakie to wspaniałe placki u niego jadł - a te po prostu z cukrem były :)
UsuńNo i narobiłaś mi ochoty na placki, teraz będą za mną chodzić ;)
OdpowiedzUsuń