Ot niby nic szczególnego, zwykła pizza. Ale z okazji Sylwestra w wersji na jeden kęs i nieco efektowniejszej postaci. Takie ślimaczki- rulony można zabrać ze sobą choćby na domówkę, bo będą smakować chyba każdemu - zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Moja wersja dodatków to sos pomidorowy, ser, salami, pieczarki, ale tu oczywiście możecie sobie eksperymentować do woli i użyć tych składników, które najbardziej lubicie.
300 gram mąki,
0,5 szklanki wody letniej,
20 gram świeżych drożdży,
0,5 łyżeczki soli,
2 łyżki oliwy z oliwek
NA SOS:
1 puszka pomidorów, lub 2-3 pomidory świeże
1 mała cebula
tymianek do smaku - najlepiej świeży, ale nadaje się również suszony
garść świeżej bazylii lub łyżeczka suszonej
1 łyżeczka suszonego oregano
4 ząbki czosnku
1 szczypta cukru
DODATKI:
Przygotowujemy sos: miksujemy pomidory razem z czosnkiem, cebulą oraz odrobiną soli, cukru i ziołami.
Oczywiście jeśli nie chce się Wam bawić z sosem, lub brakuje czasu, możecie użyć gotowego sosu, lub w ostateczności keczupu.
Salami kroimy w niedużą kostkę, podobnie pieczarki (oczywiście najpierw je obieramy) . Ser ścieramy na tarce. Rozwałkowujemy ciasto, smarujemy równomiernie sosem , posypujemy startym serem. Na to układamy dodatki.Niebyt grubo i gęsto.
Zwijamy ciasto od dłuższego boku w roladę. Kroimy ją w plastry grubości ok. 1,5 cm. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Można je dodatkowo posmarować z wierzchu rozbełtanym białkiem. Będą wówczas miały ładniejszy kolor.
Pieczemy je w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni około 20 minut.
Moja wersja dodatków to sos pomidorowy, ser, salami, pieczarki, ale tu oczywiście możecie sobie eksperymentować do woli i użyć tych składników, które najbardziej lubicie.
SKŁADNIKI:
NA CIASTO:NA SOS:
DODATKI:
- 25 dag salami
- 20 dag pieczarek
- 30 dag żółtego sera lub jeszcze lepiej mozzarelli
- lub co tam sobie sami wybierzecie :)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Na stolnicę wysypujemy mąkę, formujemy z niej kopczyk., Robimy w nim zagłębienie i wlewamy do niego pół szklanki wody oraz pokruszone drożdże. Należy zwrócić uwagę by woda była letnia-nie za zimna i nie gorąca. Gdy drożdże zaczną pracować dodajemy sól, oliwę i zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 20-30 minut aby wyrosło.Przygotowujemy sos: miksujemy pomidory razem z czosnkiem, cebulą oraz odrobiną soli, cukru i ziołami.
Oczywiście jeśli nie chce się Wam bawić z sosem, lub brakuje czasu, możecie użyć gotowego sosu, lub w ostateczności keczupu.
Salami kroimy w niedużą kostkę, podobnie pieczarki (oczywiście najpierw je obieramy) . Ser ścieramy na tarce. Rozwałkowujemy ciasto, smarujemy równomiernie sosem , posypujemy startym serem. Na to układamy dodatki.Niebyt grubo i gęsto.
Zwijamy ciasto od dłuższego boku w roladę. Kroimy ją w plastry grubości ok. 1,5 cm. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Można je dodatkowo posmarować z wierzchu rozbełtanym białkiem. Będą wówczas miały ładniejszy kolor.
Pieczemy je w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni około 20 minut.
Cinamon rolls znam doskonale, ale takich rollsów jeszcze nie spotkałam ;p
OdpowiedzUsuńWyślij mi ze 2 priorytetem hihi ;)
OdpowiedzUsuńświetne
OdpowiedzUsuń