niedziela, 30 grudnia 2012

Ślimaki drożdżowe - pizza rolls

Ot niby nic szczególnego, zwykła pizza. Ale z okazji Sylwestra w wersji na jeden kęs i nieco efektowniejszej postaci. Takie ślimaczki- rulony można zabrać ze sobą choćby na domówkę, bo będą smakować chyba każdemu - zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Moja wersja dodatków to sos pomidorowy, ser, salami, pieczarki, ale tu oczywiście możecie sobie eksperymentować  do woli i użyć  tych składników, które najbardziej lubicie.

Ślimaczki z drożdżowe a'la pizza



SKŁADNIKI:

NA CIASTO:




  • 300 gram mąki,
  • 0,5 szklanki wody letniej,
  •  20 gram świeżych drożdży,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  •   2 łyżki oliwy z oliwek

  • NA SOS:




  • 1 puszka pomidorów, lub 2-3 pomidory świeże
  • 1 mała cebula
  •  tymianek do smaku - najlepiej świeży, ale nadaje się również suszony
  • garść świeżej bazylii lub łyżeczka suszonej
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 szczypta cukru

    DODATKI:
    • 25 dag salami
    • 20 dag pieczarek
    • 30 dag żółtego sera lub jeszcze lepiej mozzarelli
    • lub co tam sobie sami wybierzecie :)


  • SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

    Na stolnicę wysypujemy mąkę, formujemy z niej kopczyk., Robimy w nim zagłębienie i wlewamy do niego pół szklanki wody oraz pokruszone drożdże. Należy zwrócić uwagę by woda była letnia-nie za zimna i nie gorąca. Gdy drożdże zaczną pracować dodajemy sól, oliwę i zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 20-30 minut aby wyrosło.  

    Przygotowujemy sos: miksujemy pomidory  razem z czosnkiem, cebulą oraz odrobiną soli, cukru  i ziołami. 
    Oczywiście jeśli nie chce się Wam bawić z sosem, lub brakuje czasu, możecie użyć gotowego sosu, lub w ostateczności keczupu.

    Salami kroimy w niedużą kostkę, podobnie pieczarki (oczywiście najpierw je obieramy) . Ser ścieramy na tarce.  Rozwałkowujemy ciasto, smarujemy równomiernie sosem , posypujemy startym serem. Na to układamy dodatki.Niebyt grubo i gęsto.

    Zwijamy ciasto od dłuższego boku w roladę. Kroimy ją w plastry grubości ok. 1,5 cm. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Można je dodatkowo posmarować z wierzchu rozbełtanym białkiem. Będą wówczas miały ładniejszy kolor. 

    Pieczemy je w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni około 20 minut. 


    Drożdżowe ślimaczki a' la pizza

    3 komentarze:

    Komentarze mające na celu reklamę innych blogów nie będą akceptowane.