niedziela, 23 grudnia 2012

Pierogi z kapustą (bez grzybów)

To już ostatnie pierogi z mojego repertuaru w tym roku. Przygotowane specjalnie dla osoby, która grzybów nie lubi. Podrasowałam farsz olejem lnianym, który nadał mu kminkowego posmaku.
Biegnę dalej do kuchni, więc wybaczcie przykrótki wstęp :)

Pierogi z kiszoną kapustą i olejem lnianym


SKŁADNIKI:

CIASTO:
  • 350 g mąki
  • ok. 1/2 szklanki wody

FARSZ:
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 3 cebule
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka oleju lnianego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Kapustę podgotowujemy w niewielkiej ilości wody- do momentu aż większość płynu wyparuje. Studzimy ją, odciskamy, po czym drobno kroimy.

Cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy chwilę na rozgrzanym oleju. Dodajemy kapustę, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy razem kilkanaście minut, mieszając od czasu do czasu. Zdejmujemy kapustę z ognia, dodajemy olej lniany. Mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia.

Przygotowujemy ciasto.
Z mąki usypujemy kopczyk, w którym robimy dołek. Wlewamy w ten dołek gorącą wodę. Mieszamy mąkę z wodą. Najlepiej użyć do tego noża, aby nie poparzyć rąk.  Gdy odrobinę ostygnie, ugniatamy rękami elastyczne ciasto. Jeśli ciasto jest za rzadkie, należy dosypać maki, a jeśli za gęste- dolać wody.

Zrobione ciasto musi "odpocząć" przykryte czymś,żeby nie wysychało. Ja często po prostu wkładam je do foliowego worka. Po tym czasie odrywamy ciasto po kawałku i wałkujemy. Wycinamy szklanką kółka, nakładamy farsz i starannie zlepiamy. Gotujemy w lekko osolonej wodzie ze 3-4 minuty od wypłynięcia.


Pierogi bez jajek z kiszoną kapustą i olejem lnianym

1 komentarz:

  1. jak zrobic taką ładna falbankę jak u Ciebie? u mnie zawsze wychodzą plaskate pierogi jak tu http://www.pinterest.com/pin/387731849143612979/ a ja bym chciała jak Twoje, to się jakoś palcami zawija? ściska czymś? na Twoich pierogach ze szpinakiem jeszcze ładniej widac falbankę! po prostu śliczna! miłego dnia UlaJ.

    OdpowiedzUsuń

Komentarze mające na celu reklamę innych blogów nie będą akceptowane.