Pierniczki te robiliśmy z Młodym w zeszłym roku. Na ostatnią chwilę, bo ja, jako że za piernikami nie przepadam, kompletnie nie miałam na nie "parcia", ale najmłodsza część rodziny uparła się że mają być i koniec.
Ich wielką zaletą jest to, że nie muszą "leżakować". Można je zjadać właściwie zaraz po upieczeniu, a więc i przygotować nawet dzień przed Wigilią.
Nie jest to mój autorski przepis. Krąży on w internecie i pojawia się na wielu stronach, więc nawet trudno mi podać jego jedno konkretne źródło.
Wszystkie podane składniki wrzucamy do miski. Wyrabiamy szybko. Starajmy się nie podsypywać mąki, mimo ,że ciasto może się lepić. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm. Wykrawamy z niego za pomocą foremek nasze pierniczki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach (pierniczki troszkę urosną). Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 8 - 10 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu pierniczków (najlepiej na metalowej kratce) dekorujemy tak jak nam się podoba.
Smacznego!
Ich wielką zaletą jest to, że nie muszą "leżakować". Można je zjadać właściwie zaraz po upieczeniu, a więc i przygotować nawet dzień przed Wigilią.
Nie jest to mój autorski przepis. Krąży on w internecie i pojawia się na wielu stronach, więc nawet trudno mi podać jego jedno konkretne źródło.
SKŁADNIKI:
- 300 g mąki pszennej
- 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 2 duże jajka
- 13 dag cukru pudru
- 10 dag masła, roztopionego
- 10 dag miodu
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Wszystkie podane składniki wrzucamy do miski. Wyrabiamy szybko. Starajmy się nie podsypywać mąki, mimo ,że ciasto może się lepić. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm. Wykrawamy z niego za pomocą foremek nasze pierniczki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach (pierniczki troszkę urosną). Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 8 - 10 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu pierniczków (najlepiej na metalowej kratce) dekorujemy tak jak nam się podoba.
Smacznego!
nocka w pełni a Ty tu smaki piernikowe robisz... idę po ciastka :P
OdpowiedzUsuńkażde pierniki są pyszne:D pięknie wyszły:)
OdpowiedzUsuńCzy muszą być dwa rodzaję mąki? Nie może być tylko pszenna?
OdpowiedzUsuń