czwartek, 13 grudnia 2012

Najszybsze pierniczki na Święta

Pierniczki te robiliśmy z Młodym w zeszłym roku. Na ostatnią chwilę, bo ja, jako że za piernikami nie przepadam, kompletnie nie miałam na nie "parcia", ale najmłodsza część rodziny uparła się że mają być i koniec.

Ich wielką zaletą jest to, że nie muszą  "leżakować". Można je zjadać właściwie zaraz po upieczeniu, a więc i przygotować nawet dzień przed Wigilią.
Nie jest to mój autorski przepis. Krąży on w internecie i pojawia się na wielu stronach, więc nawet trudno mi podać jego jedno konkretne źródło.
 
Pierniczki błyskawiczne na Boże Narodzenie
 

SKŁADNIKI:

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 2 duże jajka
  • 13 dag cukru pudru
  • 10 dag masła, roztopionego
  • 10 dag miodu
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Do dekoracji : lukier (ja użyłam gotowego, kolorowego, z torebki) i kolorowa posypka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 


 Wszystkie podane składniki wrzucamy do miski. Wyrabiamy szybko. Starajmy się nie podsypywać mąki, mimo ,że ciasto może się lepić. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm. Wykrawamy z niego za pomocą foremek nasze pierniczki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach (pierniczki troszkę urosną). Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 8 - 10 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu pierniczków (najlepiej na metalowej kratce) dekorujemy tak jak nam się podoba.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. nocka w pełni a Ty tu smaki piernikowe robisz... idę po ciastka :P

    OdpowiedzUsuń
  2. każde pierniki są pyszne:D pięknie wyszły:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy muszą być dwa rodzaję mąki? Nie może być tylko pszenna?

    OdpowiedzUsuń

Komentarze mające na celu reklamę innych blogów nie będą akceptowane.