To kolejny przepis z archiwum, więc wybaczcie jakość zdjęcia, w dodatku jednego tylko. Uznałam jednak, że przepis na krokiety z kapustą i grzybami przyda się przed Świętami.
Następnie placki naleśnikowe składamy razem z farszem w kieszonki.Panierujemy w jajku i bułce tartej i wkładamy na rozgrzany olej. Smażymy aż bułka się zarumieni.
SKŁADNIKI:
CIASTO NALEŚNIKOWE:- 2 jajka
- 0,5 kg mąki
- szklanka mleka
- woda gazowana ( proporcje tak aby ciasto było lejące)
- sól
- miseczka gotowanych wcześniej grzybów ( ja akurat użyłam rydzów)
- kapusta kiszona około pół torebki
- pieprz
- sól
- jajko i bułka tarta do panierowania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Przyrządzamy ciasto na naleśniki ; składniki po kolei dodajemy do miski, mieszamy trzepaczką tak aby powstało gładkie ciasto bez grudek. Smażymy na patelni. Kapustę kroimy drobno , wyciskamy zbędną wodę , kroimy grzyby w kosteczkę! Wkładamy na rozgrzany olej , podsmażamy , dodajemy w trakcie trochę soli i pieprzu dla smaku. Zdejmujemy farsz, czekamy aż lekko ostygnie!Następnie placki naleśnikowe składamy razem z farszem w kieszonki.Panierujemy w jajku i bułce tartej i wkładamy na rozgrzany olej. Smażymy aż bułka się zarumieni.
aż ślinka cieknie:)
OdpowiedzUsuńpysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńZjadłoby się takie pyszności - tylko człowiek taki leniwy :)))))
OdpowiedzUsuń