sobota, 15 grudnia 2012

To kolejny przepis z archiwum, więc wybaczcie jakość zdjęcia, w dodatku jednego tylko. Uznałam jednak, że przepis na krokiety z kapustą i grzybami przyda się przed Świętami.


Krokiety z kapustą i rydzami na Wigilię



SKŁADNIKI:

CIASTO NALEŚNIKOWE:
  • 2 jajka
  • 0,5 kg mąki
  • szklanka mleka
  • woda gazowana ( proporcje tak aby ciasto było lejące)
  • sól  
 FARSZ:
  • miseczka gotowanych wcześniej grzybów ( ja akurat użyłam rydzów)
  • kapusta kiszona około pół torebki
  • pieprz
  • sól
  • jajko i bułka tarta do panierowania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Przyrządzamy ciasto na naleśniki ; składniki po kolei dodajemy do miski, mieszamy trzepaczką tak aby powstało gładkie ciasto bez grudek. Smażymy na patelni. Kapustę kroimy drobno , wyciskamy zbędną wodę , kroimy grzyby w kosteczkę! Wkładamy na rozgrzany olej , podsmażamy , dodajemy w trakcie trochę soli i pieprzu dla smaku. Zdejmujemy farsz, czekamy aż lekko ostygnie!

Następnie placki naleśnikowe składamy razem z farszem w kieszonki.Panierujemy w jajku i bułce tartej i wkładamy na rozgrzany olej. Smażymy aż bułka się zarumieni.

3 komentarze:

Komentarze mające na celu reklamę innych blogów nie będą akceptowane.