środa, 12 grudnia 2012

Pieczone polędwiczki w sosie rydzowym

Grzyby wybitnie kojarzą mi się ze Świętami. Nie tylko z Wigilią kiedy to na stole królują pierogi, czy kapusta z grzybami. Dlatego też dzisiaj chciałabym polecić Wam danie, które z powodzeniem możecie przygotować np. na Pierwszy Dzień Świąt.

Polędwiczki wieprzowe z sosem grzybowym i natką pietruszki



SKŁADNIKI:

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • oliwa
  • sól
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 3 ząbki czosnku
  • 40 dag rydzów (świeżych lub mrożonych)
  • 1/2 litra wywaru warzywnego
  • 250 ml śmietany kwaśnej
  •  zielenina, np. natka pietruszki do dekoracji

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

 Mięso najlepiej zamarynować dzień wcześniej. W tym celu polędwiczkę myjemy, kroimy w ukośne plastry. Z oliwy i przypraw (papryki słodkiej, ziół prowansalskich, czosnku i pieprzu oraz soli) przygotowujemy pastę, którą starannie smarujemy plastry polędwiczki z każdej strony. Wkładamy mięso do miski, przykrywamy i odstawiamy na noc do lodówki.

Następnego dnia wyciągamy mięso i obsmażamy na mocno  rozgrzanej oliwie z obu stron - zaledwie po kilka sekund, tak by z zewnątrz białko się ścięło i polędwiczka pozostała soczysta.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą i pieczemy około kwadransa.

W tym czasie przygotowujemy sos rydzowy. Grzyby kroimy w kostkę i wrzucamy na suchą teflonową patelnię. Solimy i smażymy tak długo, aż staną się miękkie i puszczą sok. Wówczas zalewamy je wywarem z warzyw i gotujemy około 5 minut. Przyprawiamy solą i pieprzem. Śmietanę hartujemy przy pomocy gorącej wody. Dodajemy ją do grzybów. Gotujemy sos na niewielkim ogniu jeszcze przez 10-15 minut, aż osiągnie pożądaną  przez nas gęstość.

Podajemy polędwiczki polane sosem i udekorowane natką pietruszki.

Smacznego!

Wieprzowe polędwiczki z grzybowym sosem




1 komentarz:

Komentarze mające na celu reklamę innych blogów nie będą akceptowane.