Grzyby wybitnie kojarzą mi się ze Świętami. Nie tylko z Wigilią kiedy to na stole królują pierogi, czy kapusta z grzybami. Dlatego też dzisiaj chciałabym polecić Wam danie, które z powodzeniem możecie przygotować np. na Pierwszy Dzień Świąt.
Następnego dnia wyciągamy mięso i obsmażamy na mocno rozgrzanej oliwie z obu stron - zaledwie po kilka sekund, tak by z zewnątrz białko się ścięło i polędwiczka pozostała soczysta.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą i pieczemy około kwadransa.
W tym czasie przygotowujemy sos rydzowy. Grzyby kroimy w kostkę i wrzucamy na suchą teflonową patelnię. Solimy i smażymy tak długo, aż staną się miękkie i puszczą sok. Wówczas zalewamy je wywarem z warzyw i gotujemy około 5 minut. Przyprawiamy solą i pieprzem. Śmietanę hartujemy przy pomocy gorącej wody. Dodajemy ją do grzybów. Gotujemy sos na niewielkim ogniu jeszcze przez 10-15 minut, aż osiągnie pożądaną przez nas gęstość.
Podajemy polędwiczki polane sosem i udekorowane natką pietruszki.
Smacznego!
SKŁADNIKI:
- 1 polędwiczka wieprzowa
- oliwa
- sól
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 3 ząbki czosnku
- 40 dag rydzów (świeżych lub mrożonych)
- 1/2 litra wywaru warzywnego
- 250 ml śmietany kwaśnej
- zielenina, np. natka pietruszki do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Mięso najlepiej zamarynować dzień wcześniej. W tym celu polędwiczkę myjemy, kroimy w ukośne plastry. Z oliwy i przypraw (papryki słodkiej, ziół prowansalskich, czosnku i pieprzu oraz soli) przygotowujemy pastę, którą starannie smarujemy plastry polędwiczki z każdej strony. Wkładamy mięso do miski, przykrywamy i odstawiamy na noc do lodówki.Następnego dnia wyciągamy mięso i obsmażamy na mocno rozgrzanej oliwie z obu stron - zaledwie po kilka sekund, tak by z zewnątrz białko się ścięło i polędwiczka pozostała soczysta.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą i pieczemy około kwadransa.
W tym czasie przygotowujemy sos rydzowy. Grzyby kroimy w kostkę i wrzucamy na suchą teflonową patelnię. Solimy i smażymy tak długo, aż staną się miękkie i puszczą sok. Wówczas zalewamy je wywarem z warzyw i gotujemy około 5 minut. Przyprawiamy solą i pieprzem. Śmietanę hartujemy przy pomocy gorącej wody. Dodajemy ją do grzybów. Gotujemy sos na niewielkim ogniu jeszcze przez 10-15 minut, aż osiągnie pożądaną przez nas gęstość.
Podajemy polędwiczki polane sosem i udekorowane natką pietruszki.
Smacznego!
Ale tu u Ciebie pysznie! Uwielbiam polędwiczki, a sos obłędny!
OdpowiedzUsuń